Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonstuc

Ben je op zoek naar een dunne vloerbekleding met een stijlvolle betonlook? Dan is betonstuc de ideale keuze. Zo’n gietvloer is niet alleen sterk en onderhoudsvriendelijk, maar ook waterdicht. Zo kan je betonstuc ook gebruiken in de badkamer en de keuken. Hoe plaats je dit materiaal precies? En hoeveel kost het? Lees er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Toepassingen
Uitvoeringen
Betonstuc prijzen
Plaatsing betonstuc
Alternatieven voor betonstuc

 

Wat is betonstuc?

betonstuc Betonstuc is op zich geen vloer, maar wel een betonlook afwerkinsglaag voor vloeren. Het bestaat uit een mengsel van cement, hars, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Behalve voor vloeren wordt betonstuc ook nog gebruikt voor andere toepassingen (meer info hieronder). Geen toeval, want betonstuc heeft vele voordelen:

  • sterk en slijtvast
  • volledig waterdicht en vetbestendig
  • naadloos en onderhoudsvriendelijk
  • dunne afwerkingslaag: 2 à 3 mm
  • combineerbaar met vloerverwarming

TIP: interesse in betonstuc als gietvloer of voor een andere toepassing? Een vakman geeft je graag advies op maat over dit polyvalente materiaal. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Toepassingen betonstuc

betonstuc badkamer

Betonstuc wordt vooral gebruikt als afwerkingslaag voor vloeren. Zo’n betonstuc vloer is slechts 2 à 3 mm dik, maar niettemin heel sterk en slijtvast. Bovendien is betonstuc volledig waterdicht. Zo kan je dit materiaal ook probleemloos laten plaatsen als gietvloer in vochtige ruimtes als de badkamer, de keuken en het toilet. Zelfs buitengebruik is perfect mogelijk!

Met betonstuc kan je echter veel meer bekleden dan enkel vloeren. Je kan het ook gebruiken om een stoere betonlook te creëren op:

  • wanden (ook van badkamers, toiletten, …)
  • trappen
  • keukenbladen en tafelbladen
  • tv-meubels en kasten
  • terrassen

 

Mogelijke kleuren en uitvoeringen

Of je nu gaat voor een betonstuc trap, een betonstuc badkamer of een betonstuc toilet, je kan telkens kiezen voor verschillende uitvoeringen. Zo zijn er tal van mogelijkheden op vlak van:

 

1. Kleur

Betonstuc is vooral populair vanwege die karakteristieke betonlook. Naast die grijstinten zijn echter ook tal van andere kleuren mogelijk. Afhankelijk van het pigment dat de vakman aan de mortel toevoegt, kan je kiezen uit meer dan 50 kleurschakeringen, waaronder verschillende warme aardetinten.

 

2. Structuur

Afhankelijk van de plaatstechniek en de korrelgrootte van de mortel zijn verschillende structuren mogelijk bij betonstuc. Wil je graag een gladde, elegante uitstraling of liever een robuuste, grovere look? Het is allemaal mogelijk. Tijdens het schuren ontstaan ook die typische vloeiende lijnen in de betonstuc. Opgelet: hoe gladder de betonstuc, hoe makkelijker het onderhoud is. Hoe grover, hoe groter de antislip-werking in geval van een betonstuc vloer.

 

3. Glans

Na het stucwerk werkt een vakman de betonstuc af met een beschermende coating (sealer). Zo wordt het materiaal waterdicht. Je kan daarbij kiezen voor een matte of een glanzende coating.

 

Vraag naar de mogelijkheden bij een gespecialiseerde vakman!

Twijfel je over welke kleur of structuur je wil voor je betonstuc keuken, toilet, badkamer, …? Een vakman zoekt graag met jou naar een oplossing op maat van jouw wensen. Let op, want de afwerkingsmogelijkheden zijn afhankelijk van het type betonstuc dat gebruikt wordt. Informeer je er dus op voorhand over bij de vakmannen die je contacteert.

TIP: vergelijk gratis voorstellen van verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Betonstuc prijzen

De kostprijs van betonstuc hangt af van verschillende factoren: de te behandelen oppervlakte, de staat van de ondergrond (bv. eventuele scheuren of barsten), de gekozen afwerking (bv. kleur, coating, …), enz.

Reken op een richtprijs van € 80 à 130 per m² (incl. btw en plaatsing). Let op, want de prijs kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je graag gericht prijzen, maar ook adviezen, producten, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

betonstuc vloer

Plaatsing betonstuc

Een afwerkingslaag in betonstuc is slechts 2 à 3 mm dik, maar de plaatsing vergt toch heel wat tijd. Je mag rekenen op ongeveer anderhalve week, inclusief de droogtijd. Hoe gaat een vakman daarbij te werk? We zetten de verschillende stappen kort op een rij:

  1. Ondergrond voorbereiden en egaliseren

    Betonstuc kan je op verschillende ondergronden plaatsen. Zo kan je een betonstuc vloer over tegels plaatsen, maar bijvoorbeeld ook op chape of een betonvloer. Betonstuc op hout is minder aangeraden.

    In een eerste stap moet de ondergrond vet- en stofvrij gemaakt worden. Ook gaten en scheuren opvullen met een plamuurmiddel is belangrijk voor een mooi resultaat. Bij vloeren kan het soms nodig zijn om de ondergrond eerst nog uit te vlakken met egaline om zo een mooi egaal resultaat te bekomen. Ten slotte brengt de vakman nog een primer aan die zorgt voor een goede hechting met de betonstuc mortel.

  2. Betonstuc aanbrengen

    De vakman zal de betonstuc in verschillende lagen aanbrengen op de ondergrond. Eerst een laag met een grovere structuur die 2 à 4 uur moet drogen. Dan een laag met fijnere structuur die 24 uur moet drogen. Daarna zal de vakman je betonstuc vloer, muur, … glad schuren.

  3. Betonstuc afwerken

    Na het schuren moet de betonstuc eerst goed uitharden. Dat kan 4 à 6 dagen duren. Daarna kan de vakman overgaan tot de laatste stap: het aanbrengen van een beschermende coating. Die ‘sealer’ beschermt je betonstuc oppervlak tegen vocht, vet en vuil. Dankzij deze afwerking kan je je vloer ook makkelijk schoonmaken.

TIP: betonstuc aanbrengen op de vloeren, wanden, trap, …. is specialistenwerk. Op zoek naar vakmannen actief in jouw buurt? Vergelijk gratis voorstellen en offertes via onze offerteservice.

 

Alternatieven voor betonstuc

Naast betonstuc bestaan er nog andere dunne gietvloeren. Waaruit kan je allemaal kiezen? We zetten enkele alternatieven op een rij:

 

polyurethaan vloer 1. Polyurethaan vloer (kunststof)

Een PU-vloer is geluidsdempend, scheurvrij en onderhoudsvriendelijk. Net als een betonstuc vloer is deze kunststof vloer waterdicht. Ook een PU-vloer kan je dus laten plaatsen in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken. Je kan gaan voor een PU-vloer mét of zonder betonlook. Bovendien is ook de combinatie met vloerverwarming een optie.

→ Vloerdikte: 2 à 3 mm

→ Richtprijs: 80 à 120 euro per m² (incl. btw en plaatsing)

Lees hier meer over polyuerthaan vloeren.

 

cementgebonden gietvloer beton 2. Cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer bestaat uit cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. Een prima alternatief als je te weinig opbouwhoogte hebt voor een massieve betonvloer. Cementgebonden vloeren hebben wel een open structuur. Door ze af te werken met een speciale coating kan je ze ook toepassen in vochtige ruimtes.

→ Vloerdikte: 3 à 8 mm

→ Richtprijs: 75 à 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)

Lees hier meer over cementgebonden gietvloeren.

 

microtopping gietvloer 3. Microtopping

Ook Microtopping is op zich geen gietvloer, maar een betonlook afwerkingslaag o.b.v. cement, kunsthars en minerale pigmenten. Net als betonstuc kan je microtopping ook gebruiken op wanden, trappen, keukenbladen, … Je kan het zelfs gebruiken als afwerkingslaag voor vijvers en zwembaden. Het is mogelijk in verschillende kleuren en texturen.

→ Vloerdikte: 1 à 3 mm

→ Richtprijs: 100 à 155 euro per m² (incl. btw en plaatsing)

Lees hier meer over microtopping.

 

mortex gietvloer 4) Mortex

Mortex bestaat uit een mengsel van kalk, cement en toeslagstoffen. Het heeft een gelijkaardige uitstraling als betonstuc en is ook waterdicht. Je kan er naast vloeren ook wanden en meubels in badkamers mee bekleden. Mortex heeft de hardheid van natuursteen en is verkrijgbaar in verschillende moderne en klassieke tinten.

→ Vloerdikte: 2 à 3 mm

→ Richtprijs: 75 à 125 euro per m² (incl. btw en plaatsing)

Lees hier meer over mortex.

 

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden van betonstuc en de bovenstaande alternatieven? Laat je dan zeker adviseren door een vakman. Deze kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze. Je kan gratis en vrijblijvend offertes vergelijken van vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten