Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rubber gietvloer

Rubber gietvloeren worden steeds populairder. Vroeger zag je ze vooral in vee- of paardenstallen, op vliegvelden, bij speelplaatsen, …, maar nu zijn er ook uitvoeringen voor je eigen huis. Welke rubberen gietvloeren zijn er en wat zijn de verschillen tussen de beschikbare uitvoeringen? Hoeveel kost zo’n vloer? En zijn er alternatieven? Dit én meer ontdek je hier.

Ga snel naar:
Soorten rubber gietvloeren
Rubber gietvloer: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is een rubberen gietvloer?

Rubber is veel toegepast voor gietvloeren in paardentrailers, veestallen, sportscholen, speelplaatsen, … om de gevolgen van valpartijen te beperken. Door de grote vraag naar dit materiaal bestaat er ook een synthetische variant die zo’n 55 à 60% van het totale aanbod inneemt. Vooral deze kunstmatige soort kom je nu vaak in huizen tegen. Wat zijn de verschillen tussen natuurlijk en synthetisch rubber voor gietvloeren? We nemen het door:

  • Natuurlijke rubber gietvloer: van nature is rubber afkomstig van de Braziliaanse rubberboom. Het begint dan als een sap (latex), verdund met water en behandeld met zuur. Gietvloeren van natuurlijk rubber zijn meestal wat sterker dan synthetische varianten, maar gaan minder lang mee en zijn gevoeliger voor het weer.
  • Synthetische rubber gietvloer: door de enorme tekorten en grote vraag naar het materiaal is uiteindelijk een synthetische rubbersoort ontwikkeld in 1928, op basis van aardolie in plaats van latex. Hier zijn nu verschillende varianten van. Denk aan synthetische rubber op basis van polyurethaan, acrylaat, … Deze rubbersoorten zijn erg populair vanwege hun verlengde levensduur.

Interesse in een rubber gietvloer? Vergelijk dan vrijblijvend specialisten actief in je buurt. Zo profiteer je van gericht advies en eerlijke prijzen. Start je aanvraag hier.

rubber gietvloer

 

Soorten rubber gietvloeren

Wil je een rubber gietvloer voor je huis? Dan gaat het bijna altijd om een synthetische rubbersoort. Een overzicht:

 

1. Rubber gietvloer met polyurethaan

PU-gietvloeren zijn speciaal bedoeld voor huizen. Zo zijn ze beschikbaar in verschillende uitvoeringen, erg dun (3 mm), erg onderhoudsvriendelijk, bestand tegen scheurvorming en zijn ze goed te combineren met vloerverwarming. Daarnaast is een polyurethaan gietvloer minder hard, waardoor het een perfecte oplossing is voor families met kleine kinderen. Let wel op dat PU-vloeren wat gevoeliger zijn voor krassen.

Richtprijs: € 80 à 120 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

2. Rubber gietvloer met epoxy

Epoxy gietvloeren zijn in principe toe te passen in huizen, maar komen wel minder vaak voor vanwege de hardheid van het materiaal. Daarnaast zullen dit soort vloeren sneller verkleuren in de zon en is er een grotere kans op scheuren. Epoxy is dus beter voor bedrijfs-, winkel- en industrievloeren. Epoxy gietvloeren zijn erg hard en sterk, maar ook vloeistofdicht en kunnen dus perfect tegen verschillende chemicaliën en zuren. Dit maakt ze bijvoorbeeld goed geschikt voor industriële toepassingen met zware machines.

Richtprijs: € 70 à 110 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

3. Rubber gietvloer met acrylaat

Rubber gietvloeren op basis van acrylaat staan ook wel bekend als pmma vloeren. Het gaat hierbij om acrylaatharsen, gemengd met kwartszand. Deze gietvloeren zijn iets dikker dan polyurethaan of epoxy (tot 5 mm), maar zijn wel makkelijker én sneller te plaatsen. Verder is acrylaat goed te vergelijken met andere synthetische rubberen vloeren. Zo zijn er verschillende uitvoeringen om te kiezen, zijn ze waterdicht, onderhoudsvriendelijk, … Echter worden ze vanwege de hardheid wel wat minder vaak gebruikt voor huizen.

Richtprijs: € 75 à 125 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

CONCLUSIE: welke gietvloer van rubber kies ik?

Voor thuis is een polyurethaan gietvloer meestal de beste optie. Zo profiteer je van de voordelen van een rubber gietvloer en een oplossing die speciaal is bedoeld voor jouw woning. Epoxy- of acrylaatvloeren zijn ook mogelijk, al zijn die wel minder praktisch dan een PU-vloer.

Rubber gietvloer laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend offertes van professionele plaatsers.

 

Rubber gietvloer: prijs

Voor een rubberen gietvloer geldt een richtprijs van € 70 à 125 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Hierbij zijn vooral het type synthetische rubber, de totale oppervlakte van de vloer, eventuele voorbereidingswerken, … belangrijke factoren. Ook de complexiteit van de klus moet je in het achterhoofd houden. Een overzicht met meerdere richtprijzen:

Soort rubberen gietvloerGemiddelde prijs per m² (excl. btw & incl. plaatsing)
Polyurethaan gietvloer€ 80 - 120
Epoxy gietvloer€ 70 - 110
Acrylaat gietvloer€ 75 - 125

LET OP: de exacte prijs voor jouw project kan hier nog van afwijken. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes van vakmensen in je buurt voor een correcte én eerlijke prijs. Start je aanvraag via onze offerteservice.

 

rubberen gietvloeren

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je een rubberen gietvloer laten plaatsen? Let dan altijd op de volgende aandachtspunten:

  • Gladheid: rubber gietvloeren zijn op zich niet glad, maar ze kunnen dat wel snel worden. Dit gebeurt na het dweilen met te veel water, als gevolg van vuil en vet, … Het risico in een badkamer is daarom ook hoger dan in je woonkamer. Wil je het gevaar beperken en ongelukken vermijden? Overweeg dan een antislip laag.
  • Dikte: de dikte van de gietvloer is afhankelijk van het type. Het is wel erg belangrijk om in het achterhoofd te houden, aangezien gietvloeren vaak over bestaande vloeren worden aangebracht. Bij een te dikke laag kan je problemen krijgen met de opbouwhoogte. De meeste rubber gietvloeren zijn 3 à 5 mm dik.
  • Wel of geen vloerverwarming: je kan kiezen voor vloerverwarming, maar meestal alleen bij een polyurethaan gietvloer. Deze zijn namelijk zo elastisch dat ze niet scheuren door temperatuursverschillen. Wil je zeker zijn dat vloerverwarming mogelijk is? Vraag dan advies aan een expert. Die helpt je graag verder.
  • Ondervloer: rubber gietvloeren zijn op bijna elke ondergrond aan te brengen. Denk aan hout, tegels, beton, natuursteen, … Bij minder elastische gietvloeren (bv. van epoxy) moet de onderste laag wel volledig egaal en stabiel is. Anders is er een grote kans op scheuren.

 

Mogelijke alternatieven

Wil je wel een gietvloer, maar dan niet gemaakt van synthetisch rubber? Dan zijn er gelukkig nog meerdere goede alternatieven. Alle opties op een rijtje:

 

ALTERNATIEF 1: gietvloeren met cement

Hierbij kan het gaan om een cementgebonden gietvloer of een vloer op basis van betonlook pleisterwerk. Cementgebonden vloeren bestaan uit cement, bindmiddelen en toeslagstoffen. Voor betonlook pleisterwerk heb je meerdere lagen nodig, bestaande uit hars, cement, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Beide soorten zijn beschikbaar in vele verschillende kleuren.

Een cementgebonden gietvloer is over het algemeen wat dikker en kan je alleen als binnenvloer gebruiken. Eventueel is het ook toe te passen als vloer in een vochtige ruimte, maar enkel als deze is afgewerkt met een waterdichte coating. Betonlook pleisterwerk is daarentegen toe te passen voor binnen én buiten, en dan niet alleen voor vloeren. Denk bv. aan je wanden, je plafond, …

Richtprijs: € 75 à 150 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

ALTERNATIEF 2: gegoten betonvloer

Zo’n vloer bestaat uit een massieve laag beton van minstens 7 cm dik. Er is geen chape vereist voor massieve betonvloeren en je kan ze combineren met vloerverwarming. Wel is het wat moeilijker om te plaatsen, aangezien je meer opbouwhoogte nodig hebt dan bij een gietvloer.

Er zijn meerdere soorten gegoten betonvloeren. Het populairste type voor binnen is gepolierd beton, waarbij na het gieten van de vloer een gladde toplaag wordt aangebracht met een vlindermachine. Dit soort vloeren zijn volledig naar wens af te werken.

Richtprijs: € 40 à 140 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

ALTERNATIEF 3: steentapijt

Ten slotte kan je nog gaan voor een vloer van steentapijt. Deze bestaan uit kleine grindkorreltjes, gebonden met epoxyhars. Deze vloeren zijn niet alleen slijtvast, maar ook slipvast en toe te passen in verschillende ruimtes. Je kan er ook nog voor kiezen om de vloer op te vullen met een transparant middel. Zo profiteer je van een open uitstraling, maar met een gesloten structuur. Dit maakt reinigen met water veel makkelijker.

Richtprijs: € 30 à 55 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

Hoe laat ik mijn vloer afwerken?

Hier is geen eenduidig antwoord voor. Alles hangt af van je woonsituatie, je persoonlijke wensen, je budget, … Ben je op zoek naar advies over gietvloeren? Met een van onze gespecialiseerde experts vind je ongetwijfeld de beste oplossing voor jouw huis. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten