Troffelvloer
Ben je op zoek naar een sterke, slijtvaste en heel onderhoudsvriendelijke vloer? En hou je van een moderne, industriële look? Dan is een troffelvloer (of mortelvloer) een ideale keuze. Wat zijn nu de mogelijkheden van zo’n vloer voor jouw woning, horecazaak, bedrijf, …? Hoeveel betaal je voor een troffelvloer per m²? En hoe gaat een vakman te werk bij de plaatsing? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voor- en nadelen
Prijs troffelvloer
Plaatsing en ondergrond
Alternatieven
Offertes ontvangen
Wat is een troffelvloer?
Een troffelvloer kennen we ook als een mortelvloer. Het is een naadloze vloer die bestaat uit een mengsel van fijngemalen steentjes en kunsthars. Zo’n vloer lijkt sterk op een steentapijt, maar dan met fijnere steenkorreltjes. Door zijn fijne poriën ziet een troffelvloer er ook egaler en homogener uit dan steentapijt. Troffelvloeren worden afgewerkt met 2 coatings waardoor een erg sterke, slijtvaste, vloeistofdichte en onderhoudsvriendelijke vloer ontstaat. Je vindt deze vloeren vaak terug in:
- fabrieksruimtes
- horecazaken
- ziekenhuizen en tandarts- en dokterspraktijken
- openbare gebouwen
- woon- en slaapkamers
- badkamers, keukens en toiletten
- garages
- …
TIP: op zoek naar een professionele plaatser voor een troffelvloer in jouw woning, zaak of bedrijf? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Mogelijke uitvoeringen troffelvloer
Vroeger kwamen troffelvloeren vooral voor in industriële omgevingen, maar vanwege hun vele voordelen zie je ze ook meer en meer in woningen met een strakke, industriële look. Bovendien vind je altijd een troffelvloer op maat van je woning en de stijl van je interieur. Je hebt namelijk verschillende mogelijkheden op vlak van:
1) Korrelgrootte
De korrelgrootte van de steentjes in een troffelvloer varieert tussen 0,3 mm en 2 mm. Dat is een pak fijner dan bij steentapijt (1 à 6 mm). Hoe fijner de korrel, hoe egaler en homogener je troffelvloer oogt.
2) Dikte van de troffelvloer
De gemiddelde dikte van een troffelvloer bedraagt 5 à 6 mm. Als je kiest voor steentjes met een kleinere korrelgrootte is het echter mogelijk om een dunnere epoxy troffelvloer te laten plaatsen. De dikte hangt natuurlijk ook af van het gebruik en de belasting. Zo kies je in je garage beter voor een dikkere troffelvloer dan in je slaapkamer.
3) Materiaal en kleuren van de korrels
Je kan kiezen uit een brede waaier aan kleurvaste natuursteentjes en troffelvloer kleuren. Wil je graag een troffelvloer met een betonlook? Gaat je voorkeur uit naar een zwarte of beige vloer? Of past een felle rode, blauwe of groene tint beter bij jouw interieur? Het kan allemaal. Het is zelfs mogelijk om je troffelvloer te laten afwerken met speciale effecten als een logo of tekening. Zo krijg je een vloer met een uniek ontwerp.
4) Glansgraad
Een vakman werkt je troffelvloer af met 2 beschermende lagen kunsthars (epoxy). Zo krijgt de vloer een gesloten, vloeistofdichte structuur met een glad en vlot te reinigen oppervlak. Je kan daarbij kiezen uit een glanzende of een matte afwerking. Jij bepaalt wat het beste past bij de stijl van de ruimte.
Wat is de beste keuze?
Dat is vooral afhankelijk van je eigen wensen en de functie van de vloer. Voor een troffelvloer in de garage, waar steeds een auto staat, is bijvoorbeeld een dikkere uitvoering aangeraden dan voor een troffelvloer in de keuken. Jouw keuze op vlak van kleur, korrelgrootte en glansgraad is dan weer volledig afhankelijk van de gewenste look.
Een gespecialiseerde plaatser van troffelvloeren geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen. Zo ben je zeker dat je een doordachte keuze maakt. Een vakman zorgt ook voor een correcte plaatsing van je vloer met hoogwaardige materialen. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde plaatsers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Voor- en nadelen troffelvloer
Waarom is het zo interessant om te kiezen voor een troffelvloer in je woning, horecazaak, bedrijf, …? En zijn er redenen om niet te kiezen voor een mortelvloer? We zetten de voornaamste voor- en nadelen op een rij:
- Sterk en slijtvast: door de mengeling van natuursteentjes en kunsthars is een troffelvloer erg sterk en slijtvast. Deze vloer is daarom goed bestand tegen zware belasting en zelfs tegen chemicaliën en zuren. Dat maakt de vloer ook geschikt voor openbare ruimtes, kleedkamers, horecazaken, werkplaatsen, …
- Erg onderhoudsvriendelijk en hygiënisch: een troffelvloer valt erg vlot te reinigen. Het gaat namelijk om een naadloze vloer met een glad, vloeistofdicht oppervlak (door de beschermende coatings met epoxy). Door dit hygiënische karakter is een mortelvloer zeer geschikt voor toiletten, badkamers en keukens.
- Lange levensduur: een troffelvloer is erg krasbestendig en heeft een lange levensduur. Hij gaat gemiddeld langer mee dan een gewone kunststof gietvloer.
- Vele uitvoeringen: troffelvloeren zijn beschikbaar in een brede waaier aan kleuren, korrelgroottes en afwerkingen. Zo vind je zeker en vast een troffelvloer op maat van jouw woning en wensen.
- Geluiddempend en slipvast: een troffelvloer is geluiddempend, waardoor zowel jijzelf als je eventuele onderburen weinig last zullen hebben van contactgeluiden (bv. hoge hakken, verschuivende stoelen, …). Ook het risico op een pijnlijke valpartij is beperkt, gezien het slipvaste karakter van een troffelvloer.
- Te combineren met vloerverwarming: heb je vloerverwarming of wil je het laten leggen? Dat valt perfect te combineren met een troffelvloer. Door de samenstelling met kunsthars is een epoxy troffelvloer ook licht elastisch. Zo vermijd je scheurtjes door de warmteverschillen.
- Industriële look: hou je niet van die typische industriële, moderne uitstraling van een troffelvloer? Dan kies je beter voor een ander soort vloer. Voor anderen zal die specifieke look dan weer net een troef zijn.
- Plaatsing duurt relatief lang: de plaatsing van een troffelvloer neemt al gauw 5 dagen in beslag, inclusief droogtijd.
- Niet zelfnivellerend: strikt genomen is een troffelvloer geen echte gietvloer. Hij wordt niet gegoten, maar handmatig aangebracht met een troffel en vlakspaan. Daardoor kost het meer moeite om een mortelvloer mooi egaal te krijgen en zijn kleine imperfecties niet uitgesloten.
Troffelvloer prijs
De prijs van een troffelvloer hangt in de eerste plaats af van het aantal m². Belangrijk: hoe groter het oppervlak van je epoxy mortelvloer, hoe lager de prijs per m² wordt. Andere kostenbepalers zijn de moeilijkheidsgraad van de werken (bv. kleine ruimtes met veel hoeken), een afwerking met of zonder plint, …
Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 60 à 80 euro per m², incl. btw en plaatsing. Opgelet: deze richtprijs kan verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je gericht prijzen, maar ook voorstellen, kleuren, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Plaatsing troffelvloer
Een troffelvloer plaatsen is echt specialistenwerk. Je laat deze arbeidsintensieve, precieze klus dan ook beter over aan een specialist. Die volgt de volgende stappen:
-
Ondergrond voorbereiden
Je kan een troffelvloer laten leggen op verschillende ondergronden: chape, tegels, natuursteen of een ondervloer van beton of zelfs hout. De vakman bereidt die ondergrond eerst voor door hem goed te schuren en te reinigen. Daarna brengt hij een hechtprimer aan die ongeveer 24u moet drogen.
-
Vloermortel aanbrengen
De professionele plaatser mengt de steentjes en de kunsthars met elkaar. Daarna brengt hij de vloermortel handmatig aan op de ondergrond met een troffel en hij strijkt het mengsel mooi egaal met een vlakspaan.
-
Troffelvloer afwerken
De vakman werkt de mortelvloer ten slotte af met 2 beschermende lagen kunsthars. Zo krijgt de vloer een gesloten, vloeistofdichte en gladde structuur. Na opnieuw 24u droogtijd is de vloer beloopbaar.
TIP: wil je zeker zijn van een correcte plaatsing om jarenlang te kunnen genieten van je troffelvloer? Ontvang gratis offertes op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Alternatieven voor troffelvloer
Naast een troffelvloer kan je nog kiezen voor een ander soort gietvloer op basis van steentjes. We zetten enkele mogelijke alternatieven op een rij:
1) Steentapijt
Ook steentapijt is een mengsel van kleine steenkorrels en kunsthars. De steentjes zijn wel iets groter dan bij een troffelvloer. Daardoor is de structuur een beetje grover en minder homogeen. Je kan kiezen voor een open structuur (voor droge ruimtes) of een gesloten, gladdere structuur (voor vochtige ruimtes als de keuken, badkamer of het toilet). Ook steentapijt kan je aanbrengen op zo goed als elke ondergrond en deze naadloze vloerafwerking valt vlot te combineren met vloerverwarming.
Prijs: 30 à 55 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Lees hier meer over steentapijt.
2) Marmertapijt
Marmertapijt is een naadloze gietvloer die bestaat uit miljoenen marmerdeeltjes, samengebonden door een vloeibare kunsthars. Net als een troffelvloer is marmertapijt sterk en slijt- en slipvast. Daardoor komt deze vloerafwerking goed tot zijn recht in woningen, maar ook in kantoren, winkels, horecazaken, … De marmerkorrels zijn doorgaans iets groter dan de steenkorrels bij een troffelvloer, waardoor marmertapijt iets minder vlot te reinigen valt.
Prijs: 40 à 50 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Lees hier meer over marmertapijt.
3) Terrazzo
Een terrazzo vloer is een slijtvaste gietvloer met een authentieke look die uit Italië naar de rest van Europa is overgewaaid. Deze naadloze vloer bestaat uit marmerkorrels, aangevuld met cement en andere materialen als bv. glas. Zo kan je met terrazzovloeren veel verschillende kleurcombinaties creëren. Denk maar aan die typische mozaïeklook met tal van tinten en figuren. Let op: terrazzo is duurder en dikker dan een troffelvloer (15 mm) en de plaatsing kan tot meer dan een week duren.
Prijs: 200 à 250 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Doe een beroep op een professionele plaatser
Of je nu kiest voor een troffelvloer, steentapijt of een andere gietvloer met steentjes, je laat de plaatsing ervan best over aan een professionele vakman. Zo ben je zeker dat alles volgens de regels van de kunst verloopt met kwaliteitsvolle materialen. Ontvang gratis voorstellen van gespecialiseerde plaatsers actief in je buurt via onderstaand formulier: