Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gietvloer keuken

Vetspatten, gemorst afwaswater, etensresten, …: een keukenvloer moet tegen een stootje kunnen. Gelukkig ben je met een gietvloer zeker van een naadloze, onderhoudsvriendelijke, vloeistofdichte én esthetische keukenvloer. Uit welke soorten gietvloeren kan je kiezen voor in de keuken? Hoeveel kost zo’n gietvloer gemiddeld? En hoe verloopt de plaatsing? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten gietvloeren voor de keuken
Kosten gietvloer keuken
Gietvloer keuken plaatsen
Inspiratie & voorbeelden

 

 

Gietvloer in de keuken: ideaal voor nieuwbouw én renovatie

Een gietvloer kan je bijna op elke stabiele, vlakke ondervloer laten leggen. Daardoor is zo’n zelfnivellerende, dunne vloerbedekking (1 à 8 mm) in de keuken ideaal voor nieuwbouw én renovatie:

 • Gietvloer in de keuken bij nieuwbouw: je kan een gietvloer vlot en eenvoudig laten plaatsen op een dekvloer. Die ondergrond vergt amper voorbereidende werken en ligt ook mooi vlak. Een gietvloer is bij nieuwbouw dus een interessante keuze. Of je nu voldoende opbouwhoogte hebt of niet.
 • Gietvloer in de keuken bij kleine renovatie: heb je onvoldoende opbouwhoogte? Of ligt je huidige vloer nog stabiel en effen en breek je die liever niet uit? Dan kan je makkelijk een gietvloer over je bestaande keukenvloer laten aanbrengen. Een vloerspecialist zorgt voor een correcte plaatsing van een gietvloer over tegels, beton, natuursteen en zelfs hout. Afhankelijk van de ondergrond zal hij je huidige vloer eerst opschuren of behandelen met een hechtingsmiddel.

gietvloer keuken

 

Voor- en nadelen gietvloer keuken

Twijfel je nog tussen een tegelvloer, laminaat, een gietvloer, … in de keuken? Om de knoop te helpen doorhakken, zetten we graag de voor- en nadelen van een keuken gietvloer kort op een rij:

 • Onderhoudsvriendelijk & hygiënisch: een gietvloer is naadloos en dus erg onderhoudsvriendelijk. Kruimels, vet en ander vuil kunnen zich niet ophopen tussen voegen zoals bij een tegel- of parketvloer. Vaak volstaat 1 keer per week je gietvloer schoonmaken met een stofzuiger of bezem.
 • Vloeistofdicht & vlekbestendig: een kunsthars gietvloer (polyurethaan of epoxy) is volledig vloeistofdicht en goed bestand tegen vlekken en zuren. Maar ook andere soorten gietvloeren (bv. cementgebonden gietvloer) kan je met een impregneermiddel of coating makkelijk beschermen tegen vocht, vet en vuil.
 • Dunne afwerkingslaag: een gietvloer is gemiddeld slechts 1 à 8 mm dik. Zeker bij renovatie is die beperkte vloerdikte een grote troef. Je hoeft namelijk geen aanpassingen te doen aan je keukeninterieur. Zo spaar je heel wat andere kosten uit.
 • Sterk & slijtvast: de meeste gietvloeren giet een vakman in meerdere lagen. Daardoor is een gietvloer in de keuken erg sterk en ook kras- en slijtvast. Tip: om je keuken gietvloer nog extra lang te beschermen, kan je viltjes onder je stoel- en tafelpoten plaatsen.
 • Vele uitvoeringen mogelijk: de meeste gietvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, structuren (glad of grover) en glansgraden. Zo vind je zeker een gietvloer die perfect bij jouw keuken past.

 

 • Niet de goedkoopste keuze: een gietvloer is duurder dan de gemiddelde tegelvloer of een massieve betonvloer. Bij een renovatie zijn echter geen afbraakwerken of aanpassingen aan je interieur nodig. Zo compenseer je die hogere prijs makkelijk.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: een gietvloer in de keuken plaatsen is een complexe, arbeidsintensieve klus. De werkzaamheden nemen gemiddeld 4 à 6 dagen in beslag, incl. droogtijd.
 • Pas beloopbaar na 1 à 1,5 week: een keuken gietvloer is niet onmiddellijk beloopbaar zoals andere vloeren. Gemiddeld moet je 1 à 1,5 week wachten voor je je vloer kan gebruiken.
 • Moeilijk te verwijderen: een gietvloer verwijderen zonder schade aan de ondergrond is bijna niet mogelijk. Gelukkig is het door de beperkte dikte van een gietvloer in de meeste gevallen mogelijk om een nieuwe vloer over een oude gietvloer te leggen. Vraag zeker meer uitleg op maat aan een vloerspecialist.

 

Soorten gietvloeren voor de keuken

Er bestaan verschillende mogelijke gietvloeren voor in de keuken, elk met hun eigen kenmerken, dikte, plaatsingswijze, prijs, … We zetten enkele courante keuken gietvloeren op een rij:

 

1. Kunsthars gietvloer (2 à 5 mm dik)

epoxy vloer keuken

Deze gietvloeren bevatten geen cement, maar enkel kunsthars en toeslagstoffen. Je kan kiezen voor tal van uitvoeringen, waaronder een kunsthars gietvloer met betonlook. Let op: een getraind oog kan wel zien dat het niet om echt beton gaat. Afhankelijk van de functie en de locatie zijn er 2 opties voor kunsthars gietvloeren in de keuken:

 • In woningen = polyurethaan keukenvloer: deze kunsthars vloer komt steeds vaker voor in woningen. Polyurethaan is dan ook elastisch, scheurvast, geluiddempend, vloeistofdicht, … Bovendien voelt zo’n polyurethaan vloer ook zacht en comfortabel aan.
 • In horeca, bedrijven, … = acrylaat of epoxy keukenvloer: gaat het om een keuken gietvloer voor een restaurant, ziekenhuis, bedrijf, …? Dan is een acrylaat of epoxy vloer ideaal. Die zijn iets dikker, harder en beter bestand tegen zware lasten dan een polyurethaan vloer. Een epoxy vloer in de keuken van een particuliere woning is minder geschikt vanwege de grotere kras- en scheurgevoeligheid, kans op verkleuring, …

Prijs polyurethaan gietvloer: € 80 à 120 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.
Prijs acrylaat of epoxy gietvloer: € 70 à 125 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Cementgebonden gietvloer (4 à 8 mm dik)

keuken gietvloer

Deze gietvloer bestaat uit cement, gecombineerd met toeslagstoffen en bindmiddelen. Zo’n cementgebonden gietvloer staat ook bekend als ‘woonbeton’. Door de aanwezigheid van cement valt zo’n dunne vloerafwerking niet te onderscheiden van een massieve betonvloer. Een cementgebonden gietvloer heeft een open structuur, maar met een speciale coating zorgt een vakman voor een vloeistofdichte, vlekbestendige afwerking. Zo past ook deze gietvloer perfect in een vochtige ruimte als de keuken.

Prijs cementgebonden gietvloer: € 75 à 120 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

3. Betonlook pleisterwerk (1 à 6 mm dik)

gietvloer in keuken

Betonstuc, mortex, beton ciré, …: het zijn allemaal vormen van pleisterwerk met een betonlook, op basis van mortel en hars. De benaming voor deze dunne afwerkingslaag verschilt gewoon naargelang de producent en de samenstelling. Je kan dit sterke, waterdichte en vetbestendige pleisterwerk gebruiken als vloerbekleding in je keuken, maar ook voor keukenbladen, wanden, …

Prijs betonlook pleisterwerk: € 80 à 155 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

4. Troffelvloer (5 à 6 mm dik)

troffelvloer keuken

Een troffelvloer bestaat uit een mix van fijngemalen steentjes en kunsthars. Die steentjes zijn kleiner dan bij een steentapijt, waardoor een troffelvloer egaler en homogener oogt. Vanwege zijn lange levensduur, grote sterkte en een vloeistofdicht, glad oppervlak leent deze gietvloer met steentjes zich uitstekend voor keukens. Een vakman brengt de vloermortel in 1 laag aan op de ondergrond, strijkt alles mooi glad en werkt de troffelvloer af met 2 beschermende coatings van kunsthars (epoxy).

Prijs troffelvloer: € 60 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Welke gietvloer in de keuken kies ik best?

Dat hangt van jouw situatie en persoonlijke wensen af. Hou je bv. van een typische, industriële betonlook? Dan zijn betonlook pleisterwerk of een cementgebonden gietvloer voor je keuken erg geschikt. Past een andere kleur beter bij je keukeninterieur? Dan kan je ook kiezen voor een kunsthars gietvloer of een troffelvloer in een uitvoering naar keuze.

Wil je een goed overzicht van de mogelijkheden voor jouw keukenvloer? Vraag dan zeker voorstellen aan bij verschillende vloerspecialisten. Zo kan je gericht soorten gietvloeren en hun mogelijke uitvoeringen vergelijken. Bovendien kunnen die uitvoeringen verschillen van vakman tot vakman. Kortom, vergelijken loont! Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers van gietvloeren actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

Kosten gietvloer keuken

De kosten voor een gietvloer in de keuken hangen onder meer af van de vloeroppervlakte, de gekozen gietvloer, de moeilijkheidsgraad van de werken, de voorbereiding van de ondergrond, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijskaartje van 60 à 155 euro per m², incl. btw en plaatsing. De richtprijzen per type keuken gietvloer op een rij:

Type keuken gietvloerPrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Polyurethaan vloer€ 80 à 120
Acrylaat of epoxy vloer€ 70 à 125
Cementgebonden gietvloer€ 75 à 120
Beton pleisterwerk€ 80 à 155
Troffelvloer€ 60 à 80

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten voor je gietvloer in de keuken ook verschillen van plaatser tot plaatser. Ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw project en wil je snel en gericht prijzen, soorten gietvloeren, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 vloerspecialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Gietvloer keuken plaatsen

Zelf een gietvloer in de keuken plaatsen is allesbehalve aangeraden. Het gaat om een arbeidsintensieve, complexe klus die de nodige expertise en ervaring vergt. Een vloerspecialist volgt doorgaans deze stappen:

 1. Ondergrond voorbereiden

  Een gietvloer leggen op een dekvloer gaat het vlotst. Deze ondergrond vraagt het minst voorbereidende werken en ligt doorgaans ook mooi recht. Toch kan je ook een gietvloer laten aanbrengen over tegels, beton, natuursteen, … Afhankelijk van deze ondergrond zal een vakman die ondervloer eerst voorbereiden door hem te reinigen en eventueel te schuren. Ook een primer is vaak nodig voor een goede hechting met de gietvloer. 

 2. Gietvloer aanbrengen

  De werkwijze bij het aanbrengen van de gietvloer op de ondervloer verschilt per type gietvloer. Bij een troffelvloer en een cementgebonden gietvloer gaat het bv. om 1 dikkere laag vloermortel. Bij een kunsthars gietvloer of beton pleisterwerk zijn dan weer verschillende lagen nodig voor een optimaal, stevig eindresultaat.

 3. Gietvloer afwerken

  De toplaag van een kunsthars gietvloer is al vloeistofdicht en gesloten van structuur. Dat is niet bij alle soorten gietvloeren het geval. Daarom werkt een vakman een cementgebonden gietvloer, troffelvloer en beton pleisterwerk af met 1 à 2 coatings van kunsthars. Dankzij die ‘sealers’ zijn ook deze vloeren optimaal beschermd tegen vocht, vet en vuil.

 

Wees zeker van een kwalitatief resultaat, laat je gietvloer plaatsen door een vakman!

Het is sterk aangeraden om de gietvloer in je keuken te laten plaatsen door een vakman. Deze kan je niet alleen adviseren over de meest geschikte gietvloer voor jouw situatie, een vakman zorgt ook voor een correcte uitvoering van de werken. Zo ben je zeker van een kwalitatief en mooi eindresultaat. Benieuwd naar de mogelijkheden en kostprijs voor jouw gedroomde gietvloer in de keuken? Een vakman geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Voorbeelden van gietvloeren in de keuken

Nog op zoek naar die ideale gietvloer voor jouw keuken? Vergelijk dan zeker eens de vorige realisaties van de vakmannen die je contacteert. Ook de onderstaande voorbeelden zorgen vast voor de nodige inspiratie:

 

INSPIRATIE: zwarte gietvloer in houten keuken

gietvloer houten keuken

Dankzij de juiste pigmenten is de cementgebonden gietvloer in de bovenstaande keuken zwart van kleur. Die donkere tint zorgt voor een fraai en modern contrast met de houten keukenmeubels en het inox aanrecht. De beschermende coating op de gietvloer resulteert dan weer in een stijlvolle, matte afwerking die ook mooi afsteekt tegenover het glanzende inox.

 

INSPIRATIE: polyurethaan gietvloer in witte keuken

witte keuken gietvloer

Past een betonlook niet bij je keukeninterieur? Dan kan je ook voor een andere kleurtint kiezen. In de bovenstaande witte keuken koos de eigenaar voor een witte polyurethaan gietvloer. Die kunsthars vloer vormt 1 harmonieus geheel met de witte keukenkasten. Zo ontstaat ook een groter ruimtegevoel en een strakke, hygiënische uitstraling.

 

INSPIRATIE: betonlook pleisterwerk in moderne keuken

betonstuc keuken

Je hoeft geen massieve betonvloer van 7 à 12 cm dik te gieten om te kunnen genieten van die typische industriële uitstraling. In de bovenstaande keuken koos de eigenaar voor pleisterwerk met een betonlook van slechts enkele millimeters dik. Door de aanwezigheid van cement in deze smeerbare pasta valt zo’n gietvloer niet te onderscheiden van een massieve betonvloer.

 

INSPIRATIE: grijze gietvloer in de keuken én de woonkamer

grijze gietvloer keuken

In de woning hierboven loopt de grijze polyurethaan gietvloer in de keuken door tot in de woonkamer. Zo zijn deze verschillende delen van de benedenverdieping naadloos met elkaar verbonden en krijg je 1 stijlvol geheel. Bovendien geniet je zo van de voordelen van een kunsthars gietvloer in verschillende ruimtes: scheurvast, zacht, elastisch, vloeistofdicht, …

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele gietvloer experten