Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gietbeton

Op zoek naar een betaalbare, stijlvolle en onderhoudsvriendelijke vloer voor je woonkamer, keuken, oprit, terras, …? Dan is gietbeton ideaal. Het is een massieve, gegoten betonvloer die zowel binnen als buiten toegepast kan worden. Welke soorten gietbeton bestaan er? Hoeveel kost het? En wat als gietbeton geen optie is vanwege een beperkte opbouwhoogte? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen gietbeton
Soorten gietbeton
Gietbeton binnen of buiten?
Prijs gietbeton
Alternatief: beton gietvloer
Inspiratie & voorbeelden

 

Gietbeton = massieve betonvloer (7 à 25 cm dik)

Gietbeton is een verzamelnaam voor massieve betonvloeren. Deze bestaan uit een massieve betonlaag, waardoor geen chape of drukvloer nodig is. Gietbeton is mogelijk in verschillende soorten (gepolierd, geprint, uitgewassen of geborsteld) en kan zowel buiten als binnen geplaatst worden. Om gietbeton te kunnen plaatsen, heb je wel voldoende opbouwhoogte nodig. Om scheurvorming te voorkomen moet gietbeton binnen 7 à 12 cm dik zijn. Buiten is een dikte van 15 à 25 cm nodig.

gietbeton voorbeeld

 

Voor- en nadelen gietbeton

Denk je eraan om een vloer van gietbeton te laten plaatsen? We zetten graag nog eens de voor- en nadelen van zo’n massieve betonvloer op een rij:

 

Voordelen gietbeton

 • Kan zowel binnen als buiten: bij voldoende opbouwhoogte (nieuwbouw of grondige vloerrenovatie) kan je gietbeton eenvoudig binnen laten plaatsen (gepolierd, geprint, …). Maar ook buiten, bijvoorbeeld als oprit of terras, is gietbeton ideaal. Lees verder in dit artikel meer over gietbeton binnen en buiten.
 • Naadloze vloerafwerking: door dit naadloze karakter is gietbeton erg onderhoudsvriendelijk. Je hebt ook geen last van slijtage aan de voegen. Let op: om scheurvorming te vermijden, is het wel aangeraden om gleuven te laten slijpen in je betonvloer.
 • Budgetvriendelijk: bij gietbeton zijn geen chapewerken nodig. Daardoor gaat de plaatsing snel en is zo’n massieve betonvloer dus erg budgetvriendelijk, zeker bij grote oppervlakken. Lees verder in dit artikel meer over de prijs van gietbeton.
 • Vele uitvoeringen: er bestaan verschillende soorten gietbeton. Zo kan je kiezen voor print gietbeton of gietbeton met een gepolierde, uitgewassen of geborstelde afwerking. Gietbeton is bovendien mogelijk in verschillende tinten en schakeringen. Ook op vlak van structuur (gladder of ruwer) en glansgraad (matter of glanzender) zijn er diverse opties. Lees verder in dit artikel meer over de soorten gietbeton.
 • Tijdloze uitstraling: gietbeton heeft een strakke en tijdloze look. Daardoor past zo’n massieve betonvloer perfect bij zowel moderne als landelijke woningen, zeker door de brede waaier aan uitvoeringen.
 • Combineerbaar met vloerverwarming: gietbeton is een goede warmtegeleider en leent zich dus perfect voor vloerverwarming. Let op: bij gietbeton met vloerverwarming moet je vloer wel 10 à 18 cm dik zijn. Ook een goede wapening met 2 betonnetten is aangeraden voor voldoende stevigheid.

 

Nadelen gietbeton

 • Kans op scheurvorming: het is niet uitgesloten dat er na verloop van tijd kleine scheurtjes ontstaan in het gietbeton. Een voldoende dikke vloer, een goede wapening en uitzetvoegen kunnen dat risico gelukkig flink inperken. Een goede plaatsing door een gespecialiseerde vakman is dus erg belangrijk.
 • Nooit 100% vlak: gietbeton dat 100% vlak is bestaat niet. Werk je echter met een professionele plaatser? Dan zal je die minieme niveauverschillen niet voelen of met het blote oog kunnen zien.
 • Risico op schotelvorming: door temperatuurverschillen tijdens de plaatsing kan het gietbeton lichtjes bol komen te staan. Ook hier is de ervaring van een goede vakman belangrijk. Die weet welke weersomstandigheden ideaal zijn voor het gieten van je betonvloer.
 • Nood aan bescherming tegen vocht en vuil: op gietbeton in vochtige ruimtes als de badkamer, keuken, toilet, … laat je best een waterdichte coating aanbrengen. Zo is je betonvloer beschermd tegen vocht, vet en vuil. Bij gietbeton buiten gaat het om een transparant impregneermiddel.

 

Soorten gietbeton

Een gespecialiseerde plaatser giet jouw vloer van gietbeton met de juiste dikte en wapening. Daarna kan je het oppervlak van de betonvloer naar eigen wens laten afwerken. Je hebt daarbij volgende keuzes:

 

gepolierde gietbeton 1) Gepolierde gietbeton (polybeton)

Deze soort gietbeton is erg populair. Na het gieten maakt de plaatser de toplaag van deze massieve betonvloer glad en egaal met een vlindermachine. Daarom staat gepolierde gietbeton ook wel bekend als een gevlinderde betonvloer.

Gepolierde gietbeton komt het vaakst binnen voor, maar je kan zo’n betonvloer ook buiten laten plaatsen, bv. als terras. Het voordeel van dit type gietbeton buiten is dat mos zich minder snel kan hechten.

Prijs: € 40 à 70 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

gietbeton print 2) Print gietbeton

Printbeton is een soort gietbeton met de uitstraling van een ander materiaal zoals natuursteen, kasseien, klinkers of zelfs hout. Het grote voordeel is dat deze gietbeton vloer goedkoper is dan de materialen die hij imiteert.

Deze soort gietbeton kan je eventueel binnen laten plaatsen, maar buitentoepassingen komen vaker voor: terrassen, tuinpaden, afwerkingen rond zwembaden.

Prijs: € 50 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

uitgewassen gietbeton 3) Uitgewassen gietbeton

Uitgewassen gietbeton wordt het vaakst toegepast bij opritten en terrassen, maar je ziet deze betonvloer ook veel op openbare parkings, pleinen, … Geen toeval, want uitgewassen gietbeton heeft een licht reliëf en is dus erg slipvast. Dit soort gietbeton vereist wel een dikte van 15 à 25 cm.

Hoe creëert een vakman uitgewassen gietbeton? Door met een hogedrukreiniger de toplaag te verwijderen. Zo komen de steentjes in het gietbeton bloot te liggen (bv. grind).

Prijs: € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

geborstelde gietbeton 4) Geborstelde gietbeton

Net als uitgewassen gietbeton heeft ook geborstelde gietbeton een ruwere structuur met een grote antislip-werking. Een professionele plaatser zorgt namelijk voor fijne groeven in het oppervlak van het gietbeton. Hoe? Door met een borstel over het verse beton te strijken.

Door dat ruwere oppervlak komt geborstelde gietbeton vooral voor als (hellende) oprit, parking, terras, binnenkoer, …Net als uitgewassen gietbeton vangt ook deze betonvloer wel iets sneller vuil.

Prijs: € 50 à 140 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Welke soort gietbeton kies ik best?

Dat hangt in de eerste plaats af van jouw situatie en wensen. Ben je op zoek naar een moderne, gladde betonvloer voor je woonkamer of keuken? Dan kom je al snel bij gepolierde gietbeton uit. Wil je eerder een terras of oprit laten aanleggen met een ruwere structuur? Dan zijn uitgewassen of geborstelde gietbeton op jouw maat gesneden.

TIP: vraag naar de mogelijkheden bij verschillende plaatsers. Zo krijg je goed zicht op de vele uitvoeringen en prijzen van gietbeton en kan je een doordachte keuze maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van plaatsers actief in je buurt via de offertepagina.

 

 

Gietbeton buiten of binnen?

Je kan gietbeton zowel binnen als buiten laten plaatsen. We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Gietbeton binnen (7 à 12 cm dik)

Gietbeton binnen is ideaal als je voldoende opbouwhoogte hebt. Het wordt daarom vooral toegepast bij  nieuwbouw en grondige renovaties. Is je opbouwhoogte beperkt? Dan kies je beter voor een dunnere gietvloer met betonlook als alternatief. Enkele aandachtspunten voor gietbeton binnen:

 • Vermijd scheurvorming: je kan het risico op scheuren flink inperken door een voldoende dikte (rond de 10 cm) en wapening van het gietbeton. Daarnaast kan je ook gleuven laten slijpen in je betonvloer. Zo krijg je een stijlvolle uitstraling van grote betontegels.
 • Vergelijk uitvoeringen: bij gietbeton binnen kan je kiezen uit verschillende kleuren, glansgraden en structuren (ruwer of gladder). Het aanbod hangt af van plaatser tot plaatser. Voor een goed overzicht van de mogelijkheden contacteer je dus best verschillende plaatsers.
 • Zorg voor een waterdichte coating in vochtige ruimtes: wil je vetvlekken, doffe plekken, … op je gietbeton in de keuken, badkamer of toilet vermijden? Laat je betonvloer dan coaten met een ondoordringbaar laagje kunsthars. De look van je vloer kan daarbij licht veranderen, maar hij is wel helemaal beschermd tegen vocht, vuil en vet.
 • Vermijd temperatuurschommelingen bij de plaatsing: de plaatsing van gietbeton gaat snel, maar temperatuurschommelingen zijn uit den boze. Anders loop je het risico dat je betonvloer lichtjes bol komt te staan. Om die reden mag je je vloerverwarming ook niet aanzetten tijdens de 1e weken na de plaatsing.
 • Kies voor dikker gietbeton in de garage (18 à 20 cm): wil je gietbeton laten plaatsen in de garage? Dan heb je een dikkere laag van 18 à 20 cm met een dubbele wapening nodig. Zo is het gietbeton goed bestand tegen het gewicht van je wagen.

Populaire soorten: gepolierde gietbeton – print gietbeton
Prijs gietbeton binnen
: € 40 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Gietbeton buiten (15 à 25 cm dik)

Ook voor opritten, terrassen, parkings, … is gietbeton een uitstekende keuze. Het is sterk, ziet er modern uit en valt bovendien vlotter te plaatsen dan tegels of kasseien. Enkele aandachtspunten voor gietbeton buiten:

 • Zorg voor voldoende dikte en wapening: gietbeton buiten moet min. 15 cm dik zijn, maar dat kan oplopen tot 25 cm (afhankelijk van het gewicht dat het gietbeton moet dragen). Daarnaast heb je voor een grote drukvastheid ook een enkele of dubbele wapening nodig met betonnetten.
 • Denk na over de structuur van het gietbeton: je kan kiezen voor een gladdere uitvoering als gepolierd beton (bv. voor een terras). Heb je liever een ruwere variant met een betere antislip-werking (bv. voor een oprit)? Dan zijn geborsteld of uitgewassen gietbeton ideaal. Let op: ruwer gietbeton vangt wel sneller vuil.
 • Laat je gietbeton impregneren: wil je je gietbeton buiten beschermen tegen vocht en vuil? Laat de betonvloer dan behandelen met een transparant impregneermiddel. Zo verdwijnt de poreusheid van het gietbeton zonder de look ervan te wijzigen.
 • Denk aan de hellingsgraad: zorg voor een goede afwatering door het gietbeton minstens 1 cm per meter te laten hellen. Denk ook aan een kleine goot aan de rand van je betonvloer buiten.
 • Plaats een vorstrand en randisolatie: aan de buitenkant van het gietbeton is een vorstrand nodig om te vermijden dat het beton opvriest. Ook randisolatie is belangrijk om te voorkomen dat het beton gaat duwen tegen je gevel.

Populaire soorten: gepolierde gietbeton – print gietbeton – uitgewassen gietbeton – geborsteld gietbeton
Prijs gietbeton buiten: € 40 à 140 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Prijs gietbeton

De prijs voor gietbeton schommelt tussen 40 en 140 euro per m² (incl. btw en plaatsing). De effectieve kostprijs voor gietbeton is afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte en dikte van de betonvloer, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Het soort gietbeton heeft de grootste invloed op de kosten. Enkele richtprijzen:

Soort gietbetonPrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gepolierde gietbeton€ 40 à 70
Printbeton€ 50 à 80
Uitgewassen gietbeton€ 40 à 60
Geborstelde gietbeton€ 50 à 140

LET OP: deze richtprijzen kunnen verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 plaatsers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Alternatief: beton gietvloer

Heb je slechts een beperkte opbouwhoogte ter beschikking? Of gaat het om een kleinere vloerrenovatie waarbij je de bestaande vloer liever niet uitbreekt (kan enkel als de vloer goed vast ligt)? Dan kies je in plaats van gietbeton beter voor een gietvloer met betonlook. Deze bestaan niet uit een massieve betonlaag, maar hebben wel de look & feel van beton. Ze zijn ook veel dunner (1 à 8 mm). De mogelijkheden:

 

cementgebonden gietvloer keuken 1) Cementgebonden gietvloer (4 à 8 mm dik)

Een cementgebonden gietvloer staat ook bekend als woonbeton. Deze vloerafwerking bestaat uit cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. Een professionele plaatser kan deze gietvloer op elke vlakke en droge ondergrond aanbrengen, en dat in 1 keer.

Een cementgebonden gietvloer heeft een open structuur. Na de plaatsing werkt de vakman de vloer daarom af met een beschermende coating (mat of glanzend). Daardoor kan je deze vloer ook in vochtige ruimtes plaatsen.

Prijs: € 75 à 120 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

betonlook pleisterwerk 2) Betonlook pleisterwerk (1 à 6 mm dik)

Er bestaan verschillende benamingen voor betonlook pleisterwerk: beton cire, betonstuc, mortex, microtopping, … Het zijn allemaal dunne afwerkingslagen op basis van cement en hars. Enkel de samenstelling en de dikte verschilt licht, afhankelijk van de producent.

Naast de vloer kan je pleisterwerk met een betonlook ook aanbrengen op wanden, trappen, plafonds, keukenbladen, … Deze afwerkingslagen zijn al beschikbaar met een dikte vanaf 1 mm.

Prijs: € 80 à 155 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

pu vloer betonlook 3) PU-vloer met betonlook (3 à 5 mm dik)

In tegenstelling tot cementgebonden gietvloeren en betonlook pleisterwerk bevat deze gietvloer geen cement. Een PU-vloer met betonlook bestaat enkel uit kunsthars (polyurethaan) en toeslagstoffen. Zo combineer je de uitstraling van beton met de voordelen van kunststof (scheurvast, waterdicht, geluiddempend, …).

Let op: een getraind oog kan wel zien dat het niet om echt beton gaat. Daarnaast neemt de plaatsing ook veel tijd in beslag (4 à 5 dagen).

Prijs: € 80 à 120 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Inspiratie & voorbeelden gietbeton

Van plan om verschillende plaatsers van gietbeton te contacteren? Vraag hen dan zeker ook naar hun vorige realisaties. Zo krijg je een beeld van de verschillende mogelijkheden. Ook de onderstaande voorbeelden van gietbeton zorgen vast voor de nodige inspiratie:

 

INSPIRATIE: gepolierde gietbon in de woonkamer

gepolierde gietbeton woonkamer

Gepolierde gietbeton komt het vaakst voor in woningen. Op de bovenstaande foto gaat het om een betonvloer die na het polieren ook gepolijst is. Daardoor is hij nog gladder en heeft hij ook een charmante hoogglans. De uitzetvoegen zorgen er mee voor dat de kans op scheurtjes miniem is en bovendien creëren ze een stijlvol effect van grote betontegels.

 

 

INSPIRATIE: terras in gepolierde gietbeton

gepolierde gietbeton terras

Ook buiten kan je gietbeton laten polieren. Zoals op het bovenstaande terras dat charmeert met zijn strakke, minimalistische uitstraling. Gepolierde gietbeton is iets gladder, maar over slipgevaar hoef je je geen zorgen te maken. Deze soort gietbeton vangt namelijk minder snel vuil en ook mosvorming komt minder voor dan bij uitgewassen of geborstelde gietbeton.

 

 

INSPIRATIE: oprit in uitgewassen gietbeton

uitgewassen gietbeton oprit

Naast gepolierde gietbeton komt ook uitgewassen gietbeton vaak voor als oprit. Zoals je op het bovenstaande voorbeeld kan zien, komen de steentjes in het beton bloot te liggen. Zo krijg je een robuustere uitstraling en ook een grote anti-slipwerking. De steentjes zorgen namelijk voor een licht reliëf. Kortom, een oprit in uitgewassen gietbeton is zowel praktisch als esthetisch.

 

 

INSPIRATIE: gietbeton met vloerverwarming

gietbeton vloerverwarming

Gietbeton is ideaal om te combineren met vloerverwarming. Om scheurvorming te voorkomen heb je wel een minimale dikte van 10 cm nodig. Zoals je op de bovenstaande foto ziet, zijn ook uitzetvoegen rond de thermische onderbrekingen belangrijk. Zo kan dit gepolijste gietbeton zonder problemen ‘werken’ (uitzetten en krimpen’).

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten