Marmertapijt: soorten, prijs & onderhoud
Marmertapijt is sterk, slijtvast en slipvast. Daarnaast is het erg geschikt voor toepassing in ruimtes waar veel eisen aan de vloer worden gesteld. In dit artikel ontdek je meer over de soorten, prijs en de voordelen.
Wat is marmertapijt?
Marmertapijt is een naadloze gietvloer die gemaakt wordt van miljoenen natuurlijke marmerdeeltjes. De marmerkorrels zijn speciaal geselecteerd op grootte, vorm en kleur en worden door een vloeibaar bindmiddel bij elkaar gehouden. Marmertapijt kun je vergelijken met steentapijt, alleen is het soort korrel dat gebruikt wordt anders. Standaard korrelgroottes zijn: 1-4 mm, 4-8 mm en 5-12 mm. Hoe groter de korrel, des te grover de structuur van de vloer.
Soorten marmer gietvloeren
Qua structuur kun je bij kiezen uit twee soorten vloeren:
Marmertapijt met een open structuur en marmertapijt met een gesloten structuur.
A) Marmertapijt met open structuur
Vloeren met een open structuur zijn vooral geschikt voor binnenruimtes waar de kans op vervuiling niet al te groot is. Bij dit type vloer zijn de poriën tussen de afgeronde marmerdeeltjes niet opgevuld. De vloer is vanwege het gebruikte kunsthars waterdicht maar in de poriën kunnen zich alsnog vocht en vuil gaan ophopen. Marmertapijt met open structuur is dan ook lastiger te reinigen dan marmertapijt met gesloten structuur. Vooral geschikt dus voor droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer).
B) Marmertapijt met gesloten structuur
Bij dit type vloer zijn de poriën tussen de marmerkorrels volledig opgevuld met een transparante kunsthars of ander soort transparant materiaal. Het gaat dan vooral om vloeren met een korrelgrootte van 1-4 mm. Gesloten vloeren zijn vooral voor gebruikt in woonhuizen geschikt omdat ze ze breed toepasbaar zijn, ook in vochtige ruimtes zoals wc’s, badkamers en keukens. Een gesloten vloer is vanwege zijn egale oppervlak over het algemeen makkelijker te reinigen dan een vloer met open structuur.
Positieve & negatieve eigenschappen
Marmertapijt als vloerbedekking kent een aantal voordelen maar ook enkele nadelen. Of een dergelijke vloerafwerking geschikt is voor jouw project hangt af van het gewenste gebruik en persoonlijke eisen:
A) Voordelen
- Sterke slijtvaste vloer
- Slipvast (veilig in keuken of badkamer)
- Geluidsabsorberend (minder klikgeluiden van hakken)
- Krassen of strepen vallen nauwelijks op
- Voelt niet koud aan de voeten
- Ook toe te passen in vochtige ruimtes (badkamer, keuken, wc)
- Combinatie met vloerverwarming is mogelijk
B) Nadelen
- Vloeren met een wat grovere korrel en open structuur kunnen ruw aanvoelen aan de voeten.
- Afhankelijk van de korrelgrootte en structuur soms lastig te reinigen, in vergelijk met een troffelvloer of kunststof gietvloer.
Marmertapijt prijs
De kostprijs van marmertapijt schommelt doorgaans tussen 40 en 50 euro per vierkante meter. De kostprijs voor het plaatsen van een dergelijke vloer is vooral gerelateerd aan het soort vloer, de kwaliteit van de ondervloer, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad (begane grond, verdiepingsvloer, enz). Gesloten marmervloeren zijn in het algemeen iets duurder omdat de vloer na het leggen nog afgewerkt moet worden met een sealer.
Vraag een prijsopgave aan bij een expert
Het correct plaatsen van een marmervloer vergt de nodige expertise. Het gaan dan niet alleen om het leggen en afwerken van de vloer zelf maar ook om het voorbereiden van de ondervloer. Een ervaren specialist kan je adviseren en een oplossing op maat aanbieden.
Hoe gebeurt de plaatsing?
Marmertapijt bestaat in principe uit twee componenten: vloeibare kunsthars (meestal epoxy) en marmerkorrels. Het leggen van de vloer gebeurt in de volgende stappen:
1. Voordat de vloer gelegd wordt, voorziet men de ondervloer van een speciale primer. Deze primer bevordert een goede hechting.
2. Na de voorbereidingen en een droogtijd van 16 tot 20 uur kan de uiteindelijke vloer aangebracht worden. De marmerkorrels worden met de vloeibare epoxy gemengd en hierna wordt de mix uitgegoten op de ondervloer. Het uitvlakken gebeurt met een vlakspaan.
3. De vloer moet nu minimaal 24 uur drogen.
4. De poriën in de marmervloer kunnen indien gewenst nu gesloten worden met een speciale sealer waardoor de vloer beter bestand is tegen indringing van vocht en vuil.
Ideale ruimtes voor marmertapijt
Marmertapijt is sterk en slipvast en om deze reden erg geschikt voor ruimtes die veel belopen worden. Denk bijvoorbeeld aan: Kantoren, wachtruimtes, ontvangsthallen, winkels, toonzalen en restaurant. Vanzelfsprekend kun je thuis ook profiteren van de gunstige eigenschappen en komt de vloer goed tot zijn recht in een woonkamer, badkamer, keuken of inkomhal.
Marmertapijt in de badkamer
Voor gebruik in een badkamer kun je het beste kiezen voor marmertapijt met een gesloten structuur. Het water kan dan niet in de vloer trekken wat het reinigen ervan makkelijker maakt. Met marmertapijt kun je ook perfect een inloopdouche maken. Door de iets grove structuur van de vloer zul je er niet snel over uitglijden en hoef je verder geen antislip maatregelen te nemen. Een combinatie met vloerverwarming is ook goed mogelijk. Je verhoogt er het thermisch comfort in een badkamer mee en dat voelt vooral in de winter erg comfortabel aan.
Onderhoud
Marmertapijt met gesloten structuur kun je het beste regelmatig reinigen met een stofzuiger met een (parket)borstel. Nat reinigen kan met een dweil of een borstel. Een vloer met open structuur zul je ook regelmatig moeten stofzuigen maar nat reinigen doe je het beste met een speciale waterzuiger. Met een waterzuiger voorkom je dat na het reinigen vuil water in de poriën van de vloer achterblijft.
Tips:
– Vlekken van koffie, thee, enz. kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen.
– Gebruik voor marmervloeren met een open structuur een waterzuiger.
– Stofzuig de vloer regelmatig met een parketborstel.
– Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen en pas op met vette zeephoudende reinigingsmiddelen.