Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Egaline vloer

Een egaline vloer dient in de eerste plaats om je ondergrond te egaliseren met het oog op een nieuwe vloerbekleding. Daarnaast is het ook mogelijk om een egaline vloer als afwerkvloer te behouden. Maar hoe is een egaline vloer nu opgebouwd? Wat zijn de kosten en nadelen? En is egaline als afwerking wel een goed idee of kies je beter voor een ander type gietvloer? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:

OPTIE 1: egaline vloer
OPTIE 2: ander soort gietvloer
CONCLUSIE: egaline of andere gietvloer kiezen?
Vergelijk vrijblijvend offertes van gietvloerexperts

OPTIE 1: egaline vloer

egaline vloer als afwerkvloer

Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier helemaal vlak en glad zodat deze daarna afgewerkt kan worden met nieuwe vloerbekleding. Een vloer egaliseren met egaline wordt vooral toegepast voor dunne vloerafwerkingen zoals laminaat, vinyl, kurk… Het is ook de ideale manier om kleine niveauverschillen weg te werken.

Daarnaast kan je ook een egaline vloer als toplaag nemen. In dat geval komt er geen nieuwe eindvloer aan te pas, maar doet de egalisatie zelf dienst als vloer. We geven hieronder wat meer info over een egaline vloer als eindvloer.

 

Hoe vloer egaliseren met egaline?

Een egaline vloer als afwerkvloer is uit verschillende lagen opgebouwd en bij de plaatsing zijn er heel wat dingen waar je best op let. We zetten hieronder enkele stappen op een rij die je kan volgen bij het plaatsen van een egaline vloer:

 1. Bereid de ondergrond voor: egaline kan in principe op elke soort ondergrond aangebracht worden, maar belangrijk is wel dat deze eerst helemaal proper, drukvast en trekvast is. Heb je eventuele scheuren en gaten in je ondergrond? Laat deze dan zeker opvullen met een plamuurmiddel.
 2. Breng een primer aan: tussen de laag egaline en de ondergrond, breng je best ook nog een hechtingsprimer aan. Dat zorgt ervoor dat de egaline zich goed zal hechten aan de ondergrond.
 3. Plaats de egaline vloer: bovenop de primer komt dan je egaline. Zorg ervoor dat je de egaline vloer niet te dik laat leggen. Doorgaans is de dikte niet meer dan 1 à 2 millimeter. Daarnaast moet je deze laag ook goed laten uitdrogen. Je mag rekenen op een droogtijd van 1 dag per millimeter dikte. Tot slot is het aangewezen om de egaline vloer aan te brengen in een goed geventileerde ruimte. Op die manier voorkom je luchtgaatjes in de egaline.
 4. Werk je vloer af met een coating: is je egaline vloer volledig uitgehard? Dan kan je achteraf nog een speciale coating op de egaline vloer laten aanbrengen, zodat het oppervlak slijtvast wordt.

 

Mogelijke uitvoeringen

Egaline over tegels, hout, beton… het kan allemaal. Met een egaline vloer als eindlaag creëer je een vloer met een industriële, strakke look. Een egaline vloer als toplaag is bovendien mogelijk in verschillende kleuren. Grijs is omwille van de betonlook erg populair, maar door pigmentatiepoeder toe te voegen kan je je vloer ook afwerken in een brede waaier aan diverse tinten.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gietvloer? Een expert kan je verder informeren over de opties en geeft je advies op basis van jouw wensen en woning. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Prijs egaline vloer

De prijs voor een egaline vloer als afwerkvloer bedraagt gemiddeld 10 à 75 euro per m² (incl. plaatsing en excl. btw). Die kostprijs hangt vooral af van de dikte waarin de vloer aangebracht wordt en het type ondervloer. Ook het totale oppervlak van de vloer en de gekozen afwerking hebben een invloed op de uiteindelijke totaalprijs.

LET OP: de prijzen kunnen ook sterk variëren per expert. Door bij meerdere professionals offertes aan te vragen, kan je makkelijk prijzen vergelijken en de juiste keuze maken. Vergelijk prijsvoorstellen op maat.

 

Nadelen egaline als afwerkvloer

Een egaline vloer is populair om zijn robuuste en stijlvolle look. Toch mag je niet vergeten dat zo’n vloer in de eerste plaats bedoeld is om je ondergrond te egaliseren. Aan egalisatie als eindlaag zijn dan ook enkele risico’s of nadelen verbonden:

 • Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis vallen scheurtjes niet uit te sluiten.
 • Vlekvorming: bij een egaline vloer kan zich vlekvorming voordoen. Die onregelmatigheden blijven ook zichtbaar na de afwerking met een coating.
 • Onregelmatigheden: de kans bestaat dat de egaline vloer als toplaag niet 100% vlak is door kratervorming, sporen van gebruikte gereedschappen…

TIP: wil je een naadloze vloerafwerking die er niet alleen esthetisch en stijlvol uitziet, maar ook scheurvrij en onderhoudsvriendelijk is? Dan kies je beter voor een andere soort gietvloer dan een egaline vloer. Een expert kan je hierover verder adviseren. Kom in contact met gietvloerexperts in jouw buurt.

 

OPTIE 2: andere soort gietvloer

egaline vloer gietvloer

Als alternatief voor een egaline vloer als afwerkvloer, kan je ook kiezen voor een andere soort gietvloer. Gietvloeren zijn namelijk heel onderhoudsvriendelijk, scheurvrij en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. We geven je graag wat meer info:

 

Hoe gietvloer plaatsen?

Strikt genomen zijn enkel kunstharsvloeren (polyurethaan, epoxy en acrylaat) echte gietvloeren. Het gaat om naadloze gietvloeren met een bindmiddel van kunstharsen. Die zijn 2 tot 5 mm dik en kunnen geplaatst worden op elke stabiele ondergrond (tegels, chape, beton, natuursteen, …). De werkwijze daarbij is ongeveer dezelfde als voor een egaline vloer.

Eerst zorg je voor een vlakke, schone en stofvrije ondergrond in goede staat, waarop je dan eerst een primer aanbrengt. Daar bovenop komt dan een egalisatielaag of schraplaag om de vloer volledig gelijk te maken en nadien wordt de gietvloer zelf aangebracht. Een gietvloer vlakt zichzelf volledig uit tijdens het aanleggen. Machinaal gladstrijken is dus niet nodig. Als laatste moet je ook nog een coating aanbrengen om de vloer te beschermen en mooi af te werken.

 

Soorten gietvloeren

Er bestaan 3 soorten gietvloeren op basis van kunsthars:

 • Polyurethaan gietvloer: deze zijn ideaal voor woningen. Polyurethaan (PU) is elastisch, bestand tegen krassen, scheurt niet en is ook zeer onderhoudsvriendelijk. Door hun geringe dikte van 2 à 3 mm zijn PU-vloeren ook geschikt voor renovatiewerken.
  Gemiddelde prijs: 80 à 120 euro per m² (incl. plaatsing en btw).
 • Epoxy gietvloer: een epoxy gietvloer is zeer sterk, slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Epoxyvloeren kom je vooral tegen in bedrijfsruimtes en industriële omgevingen, en minder in particuliere woningen. Dat komt omdat epoxy minder flexibel en comfortabel is dan PU.
  Gemiddeld prijs: 70 à 110 euro per m² (incl. plaatsing en btw).
 • Acrylaat gietvloer: ook acrylaatvloeren vind je vooral in horecazaken en bedrijven. Ze zijn met 3 à 5 mm iets dikker dan PU- en epoxyvloeren. Daardoor zijn ze ook goed bestand tegen zware lasten.
  Gemiddeld prijs: 45 à 65 euro per m² (incl. plaatsing en btw).

Naast deze klassieke kunsthars gietvloeren bestaan er ook nog naadloze betonnen gietvloeren. Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: cementgebonden gietvloeren, beton cire en gegoten betonvloeren (minimaal 10 cm dik). Tot slot bestaan er ook gietvloeren met steentjes (bijvoorbeeld steentapijt of een troffelvloer). Deze verschillen qua look echter sterk van egaline vloeren waardoor ze niet echt als alternatief kunnen gezien worden.

 

Prijs gietvloer

Gemiddeld betaal je voor een gietvloer op basis van kunsthars tussen de 45 en 120 euro per m² (incl. plaatsing en btw). Die prijs is uiteraard afhankelijk van het soort gietvloer, maar ook van het type ondervloer, de totale oppervlakte, de afwerking…

TIP: ook hier doe je er goed aan offertes aan te vragen bij meerdere plaatsers. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken en de juiste keuze maken. Vergelijk vrijblijvend offertes van experts.

CONCLUSIE: egaline of andere gietvloer kiezen?

Egaline is een goede manier om je vloer te egaliseren en af te werken met een andere materiaal, maar is op zich niet bedoeld als afwerkvloer. Daardoor zijn er wel wat risico’s verbonden aan een egaline vloer als afwerkvloer. Ben je op zoek naar een naadloze, egale afwerkvloer zonder kleurschakeringen die ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk is? Dan is een echte gietvloer de beste keuze.

Wil je weten welk soort gietvloer het best bij jouw woning past? Een gietvloerexpert kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden. Bovendien ben je door meerdere prijsvoorstellen te vergelijken zeker van de juiste keuze. Ontvang info en advies op maat.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele gietvloer experten