Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Droogtijd gietvloer

Naadloos, dun en tegelijk sterk en slijtvast, onderhoudsvriendelijk, tal van mogelijke uitvoeringen, …: een gietvloer in huis heeft alleen maar voordelen. Door de droogtijd van zo’n gietvloer moet je wel even geduld hebben na de plaatsing. Hoe lang moet een gietvloer nu precies drogen? En hoeveel kost het om zo’n duurzame, stijlvolle vloerafwerking te leggen? We vertellen het je allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Droogtijd gietvloer per laag
Prijs gietvloer per m²
Voordelen vloerspecialist
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Welke factoren bepalen de droogtijd van een gietvloer?

De droogtijd van een gietvloer kan verschillen van project tot project. Dat komt omdat de plaatsingsmethode van zo’n naadloze vloerafwerking afhankelijk is van verschillende factoren:

 • Type gietvloer: een gietvloer leggen duurt doorgaans ongeveer 4 à 6 dagen, inclusief de droogtijd van de gietvloer. Er zijn echter uitzonderingen. Een acrylaat gietvloer kan in sommige gevallen bv. al binnen 1 dag gegoten en afgewerkt worden.
 • Aantal vereiste lagen: de meeste gietvloeren vergen meerdere lagen en dus ook een langere droogtijd. Andere type gietvloeren zoals een troffelvloer of een cementgebonden gietvloer plaatst een vakman dan weer met 1 dikkere laag vloermortel. Daardoor is de droogtijd ook iets korter.
 • Omstandigheden van de plaatsing: hoe optimaler de omstandigheden voor de plaatsing, hoe korter de droogtijd van de gietvloer. Het gaat dan om een ideale binnentemperatuur (7 à 18 °C) en voldoende ventilatie.

Hoe lang moet jouw gietvloer drogen? Een vakman kan je een precieze timing geven voor het type gietvloer dat je wil laten plaatsen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vloerspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

droogtijd gietvloer

 

Droogtijd gietvloer per laag

Hoe lang moet een gietvloer drogen? De gemiddelde duur van het leggen van een gietvloer is 4 à 6 dagen, incl. droogtijd. Die plaatsing verloopt bij de meeste gietvloeren in verschillende lagen. En elke laag moet voldoende uitdrogen voordat de vakman aan de volgende laag kan beginnen. Een kort overzicht:

 

1. Droogtijd primer = min. 12u

Gaat het om een gietvloer over tegels, beton, natuursteen, …? Dan zal een vakman die ondergrond eerst grondig reinigen en schuren voor een egaal en stof- en vetvrij oppervlak. Daarna volgt een voorbehandeling met een primer zodat de gietvloer goed hecht aan de ondergrond. Zo’n primer moet tenminste 12u drogen.

 

2. Droogtijd schraaplaag = min. 18u

Na de hechtingsprimer volgt bij kunsthars gietvloeren (polyurethaan en epoxy) nog een schraaplaag. Deze zelfnivellerende kunststof tussenlaag maakt de ondergrond sterk, egaal en volledig vloeistofdicht. Zo krijg je een perfecte basis voor de eigenlijke gietvloer. Zo’n schraaplaag moet tenminste 18u drogen.

 

3. Droogtijd gietvloer = min. 15u à 24u

Zijn de primer en de eventuele schraaplaag aangebracht en uitgedroogd? Dan gaat de vakman over tot het gieten van de gietvloer zelf. De exacte droogtijd van die gietvloer hangt af van het type gietvloer. Bij een kunsthars gietvloer gaat het om minstens 15u. Bij een pleistermateriaal als betonstuc plaatst een vakman dan weer eerst een laag met een grovere structuur die 2 à 4u moet drogen. Daarna volgt een laag met een fijnere structuur die 24u moet drogen.

 

4. Droogtijd topcoating(s) = min. 24u

Ten slotte brengt de vakman 1 à 2 topcoatings aan die je gietvloer optimaal beschermen tegen vocht, vet en vuil. Daarna moet je gietvloer opnieuw minstens 24u drogen voordat je hem voorzichtig kan belopen.

 

TIP: vraag advies op maat aan een vloerspecialist!

Het leggen van een gietvloer is duidelijk specialistenwerk. Heb je interesse in een kunsthars gietvloer, betonstuc, een troffelvloer, … voor jouw woning? Vraag dan advies op maat aan een vakman actief in je buurt. Die kan je gericht informeren over de exacte droogtijd voor jouw gietvloer, het totale tijdsbestek van de plaatsing, … En dat is niet alles… Zo’n vakman plaatst je gietvloer volgens de regels van de kunst met enkel hoogwaardige materialen.

Gratis advies ontvangen? Je kan vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere vloerspecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijs gietvloer per m²

Hoe lang een gietvloer moet drogen, heeft ook een invloed op de prijs. Hoe arbeidsintensiever de plaatsing, hoe hoger de kosten voor de gietvloer zullen liggen. Op welke kostprijs mag je ongeveer rekenen per m²? Enkele richtprijzen op een rij per type gietvloer:

Type gietvloer Prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Polyurethaan gietvloer € 80 à 120
Epoxy of acrylaat gietvloer€ 70 à 125
Cementgebonden gietvloer€ 75 à 120
Betonlook pleisterwerk€ 80 à 155
Troffelvloer € 60 à 80
Steentapijt€ 30 à 55

Een precieze prijs voor jouw project? De prijzen voor het leggen van gietvloeren kunnen verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, plaatsingsmethodes en droogtijden, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 vloerspecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

gietvloer droogtijd

 

Waarom vertrouwen op een vloerspecialist?

Het mag duidelijk zijn: het leggen van een gietvloer vergt de nodige expertise en ervaring. Naast de droogtijd van een gietvloer houdt zo’n vakman ook rekening met het voorbereiden van de ondergrond, de juiste topcoating(s), … Kortom, door samen te werken met een vloerspecialist kan je rekenen op:

 • Advies op maat: welke types gietvloeren passen het best bij jouw woning en specifieke wensen? Hoe lang moeten die gietvloeren drogen? Vanaf wanneer kan je ze belopen en belasten met zwaardere voorwerpen? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw project.
 • Grote keuzevrijheid: door samen te werken met een vakman kan je kiezen uit een brede waaier aan soorten gietvloeren en tal van uitvoeringen. Let op: je kiest best voor een vloerspecialist die veel ervaring heeft met jouw favoriete gietvloer (kunsthars gietvloer, betonlook pleisterwerk, …).
 • Correcte uitvoering: een vakman plaatst je gietvloer volgens de regels van de kunst. Hij respecteert daarbij o.a. de juiste droogtijd van elke laag van je gietvloer. Zo ben je zeker van een optimaal, stijlvol eindresultaat op lange termijn.
 • Kwalitatieve materialen: een vloerspecialist gebruikt enkel hoogwaardige materialen voor het leggen van je gietvloer. Of het nu gaat om de hechtingsprimer, de schraaplaag, de eigenlijke gietvloer of de beschermende topcoating(s), …: een vakman werkt enkel met topkwaliteit.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vloerspecialisten via onze offerteservice.

 

FAQ droogtijd gietvloer

Heb je nog vragen over de gietvloer droogtijd? Een ervaren vakman geeft je graag gericht advies op maat. Ook hieronder vind je nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden: • Vanaf wanneer is een gietvloer beloopbaar?
  De werkzaamheden aan je gietvloer zelf duren gemiddeld 4 à 6 dagen, incl. gietvloer droogtijd. Maar vanaf wanneer is je vloerafwerking echt beloopbaar? In totaal mag je bij de meeste gietvloeren rekenen op een tijdsbestek van 1 à 1,5 week. Bij een pleistermateriaal als betonstuc is die termijn nog langer. Na het glad schuren moet zo’n vloerafwerking nog 4 à 6 dagen uitharden voor de vakman de topcoating aanbrengt.


 • Vanaf wanneer is een gietvloer mechanisch belastbaar (droog)?
  Bij de meeste gietvloeren duurt het hele proces 1 à 1,5 week voordat je je vloer mag belopen. Vanaf dat moment is de gietvloer ook droog en mechanisch te belasten. Het gaat om ongeveer 24u à 48u na de afwerking van je gietvloer. Vanaf dan kan je dus je interieur opnieuw inrichten.


 • Vanaf wanneer is een gietvloer chemisch belastbaar (nat)?
  Je let in het begin beter goed op met vloeistoffen op je nieuwe gietvloer. Wil je vlekken, verkleuringen, … vermijden? Laat dan geen vloeistoffen langdurig op je gietvloer liggen. Pas 7 dagen na het plaatsen van de laatste laag is je gietvloer namelijk chemisch uitgehard en dus goed bestand tegen vocht, vet en vuil.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele gietvloer experten