Acrylaatvloer: opbouw, voordelen & prijs per m2
Een acrylaatvloer is een kunstharsvloer die op bijna elke soort ondervloer kan gelegd worden. Het is een stootvaste en snel drogende gietvloer die vooral industriële toepassingen kent. In dit artikel ontdek je de opbouw, voordelen en prijzen per m2 van acrylaatvloeren.
Snel naar: opbouw – voordelen – prijs – aandachtspunten
Opbouw van een acrylaatvloer
Acrylaatvloeren behoren net als epoxyvloeren en polyurethaanvloeren tot de categorie van de kunstharsvloeren. Acrylaat gietvloeren staan ook bekend als pmma vloeren. Het gaat namelijk om polymethylmethacrylaatharsen die met kwartszand gemengd worden. Met een dikte van 3 à 5 millimeter is dit een erg dunne vloerbedekking.
Dit soort gietvloer kan op allerlei mogelijke ondergronden geplaatst worden. Onder meer op beton, tegels of hout vormt het plaatsen van een acrylaatvloer geen probleem. De ondergrond moet uiteraard eerst voorbereid worden op de plaatsing van de vloer. Later meer hierover.
Wat zijn de voordelen van deze vloer?
- Stootvast: acrylaatvloeren hebben een hoge belastbaarheid en hebben weinig kans op scheurvorming.
- Beschikbaar in verschillende kleuren en structuren: het kwartszand is beschikbaar in allerlei kleuren zodat je in grote mate het uitzicht van de acrylaat gietvloer zelf in handen hebt. Daarnaast kan je bijvoorbeeld kiezen voor een antisliplaag of een eerder gladde afwerking.
- Snelle plaatsing en korte droogtijd: het plaatsen van een acrylaatvloer kan meestal op minder dan 1 dag gebeuren. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van epoxyvloeren en polyurethaan vloeren: de plaatsing van deze kunstharsvloeren kan al snel enkele dagen in beslag nemen. Slechts enkele uren na de plaatsing van een acrylaat gietvloer kan je er al op lopen.
- Hygiënisch & onderhoudsvriendelijk: het gaat om een vloer die voldoet aan strenge hygiënische eisen, wat hem erg geschikt maakt voor bijvoorbeeld bedrijven in de voedingsindustrie. Aangezien het om een naadloze vloer gaat, hoef je je geen zorgen te maken over vuil tussen groeven. Bij tegelvloeren is dit bijvoorbeeld wel een probleem.
- Waterdicht: een vloerbedekking met acrylaat is waterdicht. Dankzij dit voordeel kunnen acrylaat gietvloeren ook gebruikt worden in vochtige ruimtes.
- Strakke vloer: een acrylaat gietvloer wordt naadloos aangelegd, waardoor je een strak eindresultaat bekomt. Het is dus een moderne vloerbedekking.
De stootvastheid, de waterdichtheid, de snelle plaatsing en de hygiënische kwaliteiten zijn erg belangrijke criteria voor de industrie. Daarom kennen acrylaatvloeren voornamelijk industriële toepassingen, bijvoorbeeld in voedingsbedrijven, opslagplaatsen of fitnessruimtes.
Acrylaatvloer prijs
De kosten voor het plaatsen van een gietvloer zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oppervlakte van de vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken en eventuele voorbereidingswerken zoals het egaliseren van de ondervloer.
Voor de plaatsing van een acrylaatvloer kan je je verwachten aan gemiddelde prijzen tussen 75 en 125 euro per m2. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter normaal gezien zal zijn. Hou er wel rekening mee dat sommige bedrijven voor de plaatsing van gietvloeren op kleine oppervlaktes (bijvoorbeeld minder dan 25 m2) een minimumtarief hanteren.
Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een acrylaatvloer? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in het plaatsen van gietvloeren. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Nog enkele aandachtspunten
1) De ondergrond moet droog zijn en voldoende voorbereid worden alvorens men kan overgaan tot het plaatsen van de pmma vloer. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om de grond eerst te schuren. Om ervoor te zorgen dat de vloer goed hecht wordt een primer aangebracht. Zoals reeds gezegd kan het ook nodig zijn om de vloer te egaliseren voor het plaatsen van de vloer.
2) Let ook op de plaatsing van plinten. Deze kunnen samen met de vloer een afgedicht geheel vormen. Dit is belangrijk vanuit een hygiënisch perspectief.
3) Acrylaatvloeren kunnen ook buiten toegepast worden. Bij de plaatsing moet de ondergrond zoals reeds gezegd droog zijn, wat bij het plaatsen van een gietvloer buiten een extra moeilijkheid is.
4) De plaatsing van een acrylaat gietvloer is specialistenwerk. Door een beroep te doen op een professional kan je rekenen op advies over de beste gietvloer voor jouw situatie en op een correcte plaatsing. Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen bij specialisten in gietvloeren.