Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gietvloer zelf doen: werkwijze + fouten

Laminaat, vinyl, kurk, …: er zijn verschillende vloerbekledingen die je makkelijk zelf kan plaatsen. Maar hoe zit het met vloerafwerkingen die meer werk kosten? Kan je bv. ook een gietvloer zelf doen? In dit artikel gaan we dieper in op het zelf plaatsen van zo’n naadloze vloerbedekking, de veelgemaakte fouten tijdens dit project, de gemiddelde kosten, …

Ga snel naar:
Hoe mijn gietvloer zelf doen?
Kosten gietvloer zelf doen
Mogelijke valkuilen bij plaatsing
Alternatief: een gietvloer-expert
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Welke gietvloeren kan ik zelf doen?

Een gietvloer in je badkamer of toilet zelf doen, is een optie. Op voorwaarde dat je handig genoeg bent en enige kluservaring hebt. Zeker in zulke kleinere ruimtes is doe-het-zelven realistischer dan bv. een gietvloer leggen in je woonkamer. In principe kan je elk type gietvloer zelf leggen, maar de ene soort is al makkelijker dan de andere. Een overzicht:

 • PU gietvloer zelf doen: deze 100% kunststof gietvloer is 1 van de meest populaire types om zelf te leggen. Zo’n vloerbedekking is namelijk geluiddempend, onderhoudsvriendelijk en scheurvrij door zijn elastische structuur. Bovendien kan je deze vloer overal in huis plaatsen. Alle materialen om zo’n vloer te maken en te leggen zijn beschikbaar in verschillende winkels.
 • Epoxy gietvloer zelf doen: gaat het om een gietvloer voor een winkel, horecazaak, bedrijf, …? Dan kan je ook een epoxy gietvloer zelf leggen. Zo’n afwerking is iets krasgevoeliger dan een PU-vloer, maar wel stootvast en optimaal beschermd tegen zuren en chemicaliën. Ook voor dit type kunststof gietvloer vind je alle benodigdheden in gespecialiseerde doe-het-zelfzaken.
 • Beton gietvloer zelf doen: naast kunststof vloeren kan je ook een betonlook gietvloer zelf doen. Er zijn meerdere uitvoeringen mogelijk: van een cementgebonden gietvloer (woonbeton) tot pleistermaterialen op basis van cement zoals betonstuc, microtopping, mortex, … Let op: door de toevoeging van cement zijn deze gietvloeren wel minder vanzelfsprekend om zelf te leggen.

Toch liever een ervaren vakspecialist inschakelen? Slim, zo krijg je gratis advies op maat voor jouw project. Kom nu in contact met meerdere experts actief in jouw buurt!

gietvloer zelf doen

 

Hoe mijn gietvloer zelf doen?

Een gietvloer over chape, een gietvloer over beton, een gietvloer over tegels, …: je kan het allemaal zelf doen. Hou er wel rekening mee dat er bij de plaatsing meer komt kijken dan bij een gemiddelde laminaat- of kurkvloer. Een specialist op gebied van gietvloeren volgt deze stappen:

 

 1. Ondergrond correct voorbereiden

  Een gietvloer kan je op meerdere ondergronden plaatsen, maar een goede voorbereiding is essentieel. Die ondergrond moet je eerst helemaal vet- en stofvrij maken. Is de ondergrond niet helemaal egaal? Dan kan het nodig zijn om eerst een laag egaline aan te brengen. Ook een hechtingsprimer is nodig bij beton gietvloeren of epoxy vloeren.

 2. Mengsel aanmaken

  Bij elk type gietvloer komt het erop aan om de verschillende componenten correct te mengen. Dat moet je ook meerdere keren doen als het om grotere oppervlaktes gaat. Volg de handleiding nauwkeurig en meng de componenten in een lege en schone emmer. Roer dit goed met bv. een spiraalmenger.

 3. Gietvloer in meerdere lagen gieten

  Bij kunststof gietvloeren heb je eerst nog een schraaplaag nodig. Die maakt de ondergrond sterk, egaal en vloeistofdicht. Daarna volgt de gietvloer zelf. Die giet je uit over de schraaplaag en verdeel je met een vlakspaan. Daarna moet je de vloer genoeg laten uitharden (gemiddeld 16 à 18u om zeker te zijn).

 4. Gietvloer afwerken met een coating

  Deze laatste stap is in principe optioneel, maar eigenlijk bijna verplicht voor een optimaal eindresultaat. Zo’n coating beschermt je gietvloer namelijk tegen vocht, vet en vuil. Bovendien bepaalt deze toplaag ook de uitstraling van je vloer. Er zijn meerdere opties als zijdemat, ultramat, glanzend, … Er zijn ook coatings met een antislip werking.

 

Kosten gietvloer zelf doen

In gespecialiseerde doe-het-zelfzaken kan je alle componenenten voor je gietvloer zélf kopen. De kosten hangen vooral af van de totale oppervlakte. Om een PU-gietvloer zelf te doen mag je uitgaan van deze richtprijzen:

 • Oppervlakte van 3,5 m²: 150 à 180 euro (incl. btw)
 • Oppervlakte van 8,5 m²: 350 à 450 euro (incl. btw)

Benieuwd naar de prijzen van een expert? Als je een vakspecialist voor je gietvloer inschakelt, betaal je gemiddeld 70 à 120 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Via onze offerteservice vergelijk je vrijblijvend de prijzen van meerdere vakbedrijven actief in je buurt. Start je gratis aanvraag hier!

 

epoxy gietvloer zelf doen

 

Mogelijke valkuilen bij de plaatsing

Uit hoe meer fases de plaatsing bestaat, hoe groter de kans is dat je een fout maakt. Het spreekt dus voor zich dat je bij een gietvloer zelf doen ervaring nodig hebt. Heb je nog nooit met zulke materialen gewerkt als doe-het-zelver? Let dan op deze veelgemaakte fouten:

 

 • Onvoldoende mengen: een homogeen mengsel is cruciaal voor een prachtig eindresultaat. Neem dus je tijd om je kunststof of beton gietvloer goed te mixen voor je begint te gieten. Hiervoor gebruik je een spiraalmenger en schraap ook zorgvuldig langs de randen en de bodem van de emmer.
 • Verkeerde primer gebruiken: de eerste laag van je gietvloer is meestal de primer of egaline. Het is belangrijk om een product te kiezen op maat van de ondergrond. Wil je bv. een gietvloer over tegels zelf doen? Dan heb je ook een speciale tegelprimer nodig voor de hechting van de gietvloer. Voor chape en steenachtige ondergronden zijn er dan weer andere impregneermiddelen of primers.
 • Droogtijden niet respecteren: een gietvloer leggen vergt geduld. Het hele proces kan makkelijk 4 à 6 dagen in beslag nemen. Dat komt vooral door de lange droogtijden per laag van de vloer. Zo moet een schraaplaag al gauw 18 uur drogen en de gietvloer 15 à 24 uur. Ook na het aanbrengen van de toplaag wacht je idealiter nog een volledige dag voor je over de vloer heen wandelt.
 • In je eentje werken bij grotere vloeren: een gietvloer in je toilet zelf doen kan je in je eentje door de beperktere oppervlakte. Maar gaat het om een gietvloer in een grotere ruimte als een garage, keuken of woonkamer? Dan werk je het beste met 2 à 3 personen voor een snelle plaatsing. Zo kan 1 persoon bv. het mengsel blijven maken, terwijl een tweede persoon dat mengsel verdeelt met een vlakspaan.
 • Geen coating gebruiken: sla deze laatste stap niet over. Zo’n toplaag maakt je gietvloer slijt- en krasvaster, beschermt deze tegen vocht en vuil, … Kijk ook goed na welke coating je kiest. Zo zijn er matte en glanzende varianten.

Advies van een gietvloeren-expert? Als je nog ergens over twijfelt, is het een goed idee om eerst raad te vragen aan een vakspecialist. Zo voorkom je fouten tijdens het werk. Kom in contact met gespecialiseerde vakbedrijven in je buurt!

 

Alternatief: een gietvloer-expert

Helemaal geen ervaring bij het zelf plaatsen van gietvloeren? Bang om fouten te maken? Of simpelweg te weinig tijd voor zo’n zware en lange klus? Allemaal goede redenen om samen te werken met een gespecialiseerd vakbedrijf. Dankzij hun expertise en ervaring ben je zeker van…

 

 • Gericht advies over jouw gietvloer: welk type gietvloer past het best bij jouw project en wensen? Welke kleur voor jouw gietvloer wil je? Welke topcoating kies je het best? Een expert bespreekt met jou je project tot in de details en geeft je advies van A tot Z.
 • Correcte plaatsing: van het voorbereiden van je ondergrond tot en met het plaatsen van 1 à 2 topcoatings… Een gietvloer-expert heeft tonnen aan ervaring en weet hoe hij te werk moet gaan voor een vlekkeloos eindresultaat. Je kan het project dus met een gerust hart overdragen.
 • Garantie op de werkzaamheden: een vakspecialist geeft je uiteraard ook garantie op de uitgevoerde werken. En dat is natuurlijk niet het geval als je gaat doe-het-zelven. Die garantie biedt je financiële bescherming bij eventuele problemen.
 • Aanspreekpunt na de plaatsing: heb je achteraf nog vragen, bv. over het onderhoud van je gietvloer? Dan kan je altijd bij je gekozen expert terecht. Die zorgt voor een uitstekende service na de plaatsing en helpt je verder als dat nodig blijkt te zijn.

Op zoek naar een gietvloer-expert in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig door het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele gietvloer experten