Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunstharsvloeren

Kunstharsvloeren zijn naadloze kunststof gietvloeren waarin kunsthars als bindmiddel is verwerkt. De vloer is gemiddeld 2 tot 3 mm dik en bestaat uit meerdere dunne lagen. Een kunstharsvloer wordt volledig naadloos gegoten. De eigenschappen van de vloer worden voornamelijk bepaald door het type kunsthars, het aantal lagen en eventuele toeslagstoffen.

 

 

Soorten kunstharsvloeren

Kunstharsvloeren zijn volledig vloeistofdicht, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in vochtige omgevingen zoals badkamers en keukens, maar ze worden ook vaak in de woonkamer of kantoren gebruikt. In principe zijn er drie soorten kunstharsvloeren: polyurethaan-, epoxy- en acrylaatkunstharsvloeren.

 

polyurethaan kunstharsvloeren Polyurethaan (PU) kunstharsvloeren

Een polyurethaan gietvloer is het meest geschikt voor gebruik in woningen omdat deze vloer enigszins elastisch is en ook scheuroverbruggend. Hij kan op uiteenlopende ondergronden worden aangebracht en zal daarbij niet scheuren. Een ander voordeel van deze kunstharsvloer is dat je hem kan combineren met vloerverwarming. Hou wel rekening met de krasgevoeligheid van polyurethaan. Vooral op een lichte egale vloer zal je maatregelen moeten nemen (viltjes onder meubelen, schoenen uit, extra droogloopmat, enz.) om krassen en strepen op de vloer te voorkomen.

Voordelen PU vloer: naadloos, scheuroverbruggend, combinatie met vloerverwarming mogelijk, geluiddempend, kan op nagenoeg elke ondervloer aangebracht worden

 

Kunstharsvloeren met betonlook: bij een kunstharsvloer met betonlook gebruikt men twee kleuren polyurethaan die oppervlakkig met elkaar worden vermengd. Hierdoor ontstaat tijdens het gieten van de vloer een betonlookpatroon. Resultaat: een gietvloer met de uitstraling van beton maar met de positieve eigenschappen van kunsthars (vlekbestendig, waterdicht, scheurvast).

 

epoxy gietvloeren Epoxy kunstharsvloer

Epoxy (EP) is vergelijkbaar met polyurethaan maar is harder en minder elastisch. Epoxy vloeren worden daarom vaak gebruikt in omgevingen waar veel eisen worden gesteld aan de belasting van de vloer. Denk bijvoorbeeld aan parkings, magazijnen, garages, fabrieken, showrooms en werkruimtes. Je kan een epoxy vloer binnen gebruiken maar combinatie met vloerverwarming is dan in de regel niet mogelijk. Om scheuren in de gietvloer te voorkomen moet de ondergrond waarop de kunstharsvloer komt te liggen volledig stabiel en egaal zijn.

Voordelen EP vloer: hoge drukbelasting, bestand tegen zuren en chemicaliën.

 

acrylaat-gietvloer Acrylaat kunstharsvloeren

Een acrylaatvloer wordt gemaakt op basis van harsen waarin gekleurd kwartszand wordt gestrooid. Deze kunstharsvloeren zijn beschikbaar in heel wat verschillende kleuren en kunnen hittebestendig en slipvrij gemaakt worden. Bovendien kunnen ze over de bestaande ondergrond gegoten worden en zijn ze dankzij de snelle droogtijd heel snel te gebruiken na de plaatsing. Ze zijn ook makkelijk te onderhouden en erg hygiënisch en ze scheuren niet snel. Door deze eigenschappen zijn ze erg populair in onder meer de voedingssector en zware industrie.

Voordelen acrylaatvloer: snelle plaatsing, eenvoudig onderhoud, hygiënisch, mogelijkheid tot slipvrij en hittebestendig maken

 

 

Kleuren en afwerkingen

Kunststof gietvloeren zijn stijlvol en komen vooral tot hun recht in moderne interieurs. Je kan kiezen uit een breed scala aan kleuren en het is ook mogelijk om twee kleuren met elkaar te combineren zodat de vloer een spannende, unieke uitstraling krijgt. Polyurethaanvloeren zijn licht elastisch, uv-bestendig en volledig kleurvast. De kleur van de vloer zal dus niet verbleken door het zonlicht. Je kan kiezen uit een matte of een gladde afwerking en ook diverse structuurlagen zijn mogelijk. Met extra geluiddempende lagen verminder je het contactgeluid, waardoor je een kunstharsvloer ook zonder problemen in een appartement kan toepassen.

 

 

Plaatsing kunstharsvloeren

Aangezien de vloer uit meerdere lagen bestaat die tussendoor moeten drogen, moet je rekenen op een plaatsingstijd van vier dagen tot maximaal een week. Na elke laag moet de vloer minimaal een dag drogen. Een uitzondering is de acrylaat vloer: deze kan soms al op één dag gegoten en afgewerkt worden. De meeste PU gietvloeren bestaan uit meerdere lagen en soms moet de ondervloer extra gewapend worden, wat tijd in beslag neemt. Dit verklaart ook de relatief hoge kostprijs.

 

kunstharsvloeren woonkamer

 

Kostprijs kunstharsvloeren

De kostprijs van een kunstharsvloer wordt bepaald door

  • Het soort kunsthars en de kwaliteit ervan (epoxy, polyurethaan, acrylaat)
  • Het aantal vierkante meters (hoe groter het oppervlak, hoe lager de kostprijs per vierkante meter)
  • Enkelvoudige of dubbele kleuren
  • Moeilijkheidsgraad van de plaatsing
  • Staat van de ondervloer
  • Aantal lagen dat wordt aangebracht

Het plaatsen van een kunstharsvloer kost in de regel 70 – 120 euro per vierkante meter, maar in bepaalde gevallen is het mogelijk dat je goedkoper of juist duurder uit bent. Wil je een prijsbepaling op maat van jouw project, dan kan je gebruikmaken van onze gratis en vrijblijvende offerteservice. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Is een kunstharsvloer glad?

De gladheid van kunstharsvloeren wordt voornamelijk bepaald door het soort kunsthars en de structuur van de toplaag. Een epoxy gietvloer met een vlakke, egaal glanzende toplaag zal vanzelfsprekend gladder zijn dan een vloer waarin korrels zijn verwerkt, maar zelfs dan zal je er niet zomaar over uitglijden, tenzij de vloer nat is. Meestal worden in huis polyurethaanvloeren gelegd die van nature niet glad zijn. Je kan een dergelijke vloer indien gewenst laten afwerken met een antislip laag.

 

 

Kunstharsvloeren en vloerverwarming

Een van de voordelen van kunstharsvloeren is dat je ze goed kan combineren met vloerverwarming. Wel zal je dan voor een polyurethaan gietvloer (PU) moeten kiezen omdat deze vloer licht elastisch is en bestand is tegen krimp- en uitzetspanningen. Epoxy is in de regel niet geschikt omdat het te hard is en kan gaan scheuren bij grote temperatuurverschillen. Ben je van plan om vloerverwarming toe te passen, overleg dan van tevoren met de expert die de vloer bij je komt leggen. Hij kan je adviseren over alle mogelijkheden.

 

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten